Kravet: Alla på folkhögskolan måste vara vaccinerade

Vi informerar alla studerande som lämnar in en ansökan, oavsett om det är dag- eller kvällskurser, berättar rektorn Agrita Martinsone.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Folkhögskolan

Vaccin mot Covid-19 är ett krav för att få studera på Litorina Folkhögskola. Även personalen måste vara vaccinerad.
–  Det behövs ett visst mod för att göra som vi har gjort, säger skolans rektor Agrita Martinsone.

Litorina Folkhögskola i Karlskrona lyckades hålla smittan borta när pandemin spred sig.

– Vi köpte in massor av plexiglas och tonvis med handsprit och bekostade extra städhjälp, säger skolans rektor Agrita Martinsone.

Inför höstterminen tog Litorina Folkhögskola till ytterligare en åtgärd: Krav på vaccin mot Covid-19, både för studerande och personal.

– Vi mejlade information till alla som sökt våra kurser och förklarade varför vi införde kravet. Det mötte inga större protester, säger Agrita Martinsone.

Vad säger lärarna och den övriga personalen om att tvingas vaccinera sig?

– Vi har varit eniga till hundra procent om att vaccineringskrav är en bra väg att gå. Vi har många personer i riskgrupperna, både i personalen och bland våra äldre studerande.

Kravet gäller även besökare. Alla som kommer till skolan måste vara vaccinerade.

Måste studerande och besökare visa upp ett vaccinbevis?

– Nej vi litar på folk.

Agrita Martinsone uppger att många studerande som sökt sig till skolan inför höstterminen fått hjälp med att boka vaccinering.

– De visste inte hur man gör. Vi har flera asylsökande utan ID. Att hjälpa dem med det blev även det en slags folkbildning.

Vet du om fler folkhögskolor tagit efter ert exempel?

– Nej det vet jag inte. Men jag vet att det behövs ett visst mod eftersom man kommer att bli ifrågasatt.

Hur gör du om någon som vill studera hos er nästa termin ändå inte vill vaccinera sig?

– Då rekommenderar jag den personen att avvakta och se hur smittspridningen i samhället utvecklar sig. Jag kommer också att hänvisa till distansutbildningar på andra folkhögskolor.

Tycker du att alla folkhögskolor borde införa vaccinkrav?

– Eftersom jag inte är expert på området vill jag inte uttala mig om det.

Har du mött några juridiska invändningar?

– Nej, folkhögskolan är ju frivillig och har ingen skolplikt. Kursrådet står bakom vaccinkravet och vi informerar alla studerande som lämnar in en ansökan, oavsett om det är dag- eller kvällskurser.

Linda Stridsberg, jurist på Folkbildningsrådet, konstaterar att frågan om vaccinkrav på folkhögskolor är komplex och behöver utredas.

”Vi har gjort bedömningen att det inte ligger inom ramen för Folkbildningsrådets uppdrag att göra en sådan utredning och generellt tolka tillämpningen av de regler, råd och rekommendationer som riksdag, regering och andra myndigheter beslutar om för folkhögskolornas verksamhet i relation till pandemin”, skriver hon i ett mejl till tidningen Folkhögskolan.