Nadine visar väg till arbete

Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Folkhögskolan

Egenmakt och att få praktisera i en annan stad ingår i projektet Moves på Sundbybergs folkhögskola. Deltagarna står långt från arbete och studier när de börjar. Den förflyttning som de gör är enorm, säger kuratorn Nadine Gaib.

Nadine Gaib ritar gröna cirklar på ett papper vid sitt skrivbord på Sundbybergs folkhögskola. Hon är kurator och projektledare för Moves, en satsning som riktar sig till personer mellan 18 och 30 år, som står långt utanför arbete och studier. På papperet förklarar hon rörelser i olika cirklar som en person kan befinna sig i
– Många som börjar på Moves har tappat lite av sin kompass och befinner sig i ett utanförskap. Lite slarvigt brukar man kalla dem för hemmasittare. Majoriteten har npf-diagnoser men är högfungerande. Det kan ha varit klurigt i grundskolan och gymnasiet eller så har de haft andra svårigheter i livet. Nu vill man komma tillbaka, säger Nadine Gaib.

Moves består av tre steg och i Sundbyberg är det cirka tolv deltagare vid varje antagningstillfälle. Under den första fasen på sju veckor är deltagarna här på folkhögskolan. Centralt tema är egenmakt med frågeställningar som vem är jag och vad vill jag? Vem är jag i gruppen och vem blir jag i samhället?
– Jag som kurator har hela tiden samtal, ger stöd och lyssnar på deras inre dialoger. Vår pedagog Johanna Rune Hildebrand fokuserar på demokrati, egenmakt och vilka rättigheter man har i samhället.

Under fas två får deltagarna byta miljö. Det är en period med sju veckors praktik i en annan stad. Deltagare från Sundbybergs folkhögskola har varit i Härnösand, Kristianstad, Lund och Malmö. Innan den perioden får de testa att bo hemifrån över en helg och jobba praktiskt med att packa och laga mat.

Mottagaren ordnar boende och praktikplatser. I Malmö, där gruppen praktiserar i vår, är det Furuboda folkhögskola som ordnar boende och praktikplatser.

Moves

SKR är projektägare av Moves som stöds av Europeiska socialfonden. Samarbete sker även med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF). Utöver Sundbybergs folkhögskola deltar följande partners i projektet: Stiftelsen Activa, Furuboda folkhögskola, AB Företagsutveckling, Sjuhärads samordningsförbund och Sunderby folkhögskola.

Nadine Gaib räknar upp några olika praktikplatser som deltagarna har haft genom åren. Det är blomsteraffär, hjälporganisationer,
tatueringsverkstad, förskolor, arkitektkontor, grundskola, second hand, lackeringsverkstad med mera. Inför praktiken sker trepartssamtal med deltagaren, företrädare för praktikplatsen och lärare från Sundbybergs folkhögskola.

Hur har det gått på praktiken?
– Det har gått väldigt bra. Endast ett par har avbrutit. Just det här med förflyttning, att byta miljö och bryta gamla mönster tror jag är värdefullt. Några har individanpassad praktik och kanske jobbar tredagarsvecka eller halvdagar. Man måste ha i beaktande att det här är personer som varit borta från skola och arbetsliv, så det har skett en stegförflyttning som är enorm. Några kanske inte har haft kompisar men nu har de vänner och vill studera vidare. Det här är ingen egentlig arbetsmarknadsåtgärd utan en mer holistisk insats.

Går det att säga något om hur deltagarna har förändrats efter den andra fasen?
– Det är jättehäftigt att se utvecklingen. I den sista fasen som vi kallar framtidsfasen sitter vi ner och diskuterar vart de vill. Några har fått jobb men nästan alla vill studera på allmän kurs på folkhögskola. De har fått upptäcka ett annan form av utbildning jämfört med tidigare. Ingen lämnar Moves utan att veta vart man ska.