»Här möts olika generationer«
Månadens linje På Bromma folkhögskola har man sedan i höstas en allmän kurs för seniorer. Men här är målet mer att lyssna och lära, klassisk folkbildning, och jobba med frågor som är dagsaktuella.
– Att ha en allmän kurs för seniorer är också en tillgång för övriga skolan, säger Jenny Kimming, rektor på Bromma folkhögskola i Stockholm.
Egentligen är det nya namnet. Kursen har funnits sedan 2009. Och med namnet följer förstås allt som hör till Allmän kurs, tex omdömen, säger Jenny Kimming, rektor på Bromma folkhögskola.
När det blev uppenbart att ämnena i seniorkursen hade samma ämnen som allmän kurs fick den sitt nya namn, Allmän kurs seniorer, den enda i sitt slag, vid sidan av pro:s folkhögskola som också har en allmän kurs för pensionärer.
Men det finns viktiga skillnader jämfört med traditionell allmän kurs, förutom den uppenbara, åldern.
– Det är ju samma ämnen men kursen är på halvtid, två dagar i veckan. Men det blir ett annat upplägg över tid jämfört med när man går ett år för att få ett omdöme och behörighet att söka till högskola och universitet. Här är målet kanske mer att lyssna och lära, klassisk folkbildning, och att man jobbar med frågor som är dagsaktuella, säger Anders Mattsson, lärare i naturkunskap och miljö i allmän kurs och biträdande rektor på skolan.
En annan skillnad i seniorkursen är också att planeringen ofta spricker eftersom det är äldre och mer debattsugna deltagare.
– Det man tänkt sig gå igenom hinner man inte eftersom deltagarna ofta har så mycket frågor, att det blir debatt och mycket samtal, säger Anders Mattsson.
Och Jenny Kimming fyller i:
– Det finns ju så otroligt mycket kompetens i rummet. Det är alltid någon som har jobbat professionellt med det man tar upp. Samtidigt finns ett stort behov att diskutera det som är nytt, till exempel Brexit. Många har haft svårt att hänga med, trots att man följt med i tv-sändningar och läst i tidningar. Det finns ett behov att förstå på djupet den historiska bakgrunden.
En annan aspekt jämfört med traditionell allmän kurs är att många som går i seniorkursen är och var ganska ensamma.
– Här kan man säga att det handlar om att bryta ensamheten och hitta nya vänner, säger Anders Mattsson.
Men deltagarna i seniorgruppen skiljer sig också från varandra. Åldersspridningen kan vara så stor som trettio år.
– Vi har haft deltagare i samma grupp med en åldersspridning från 63, 64 år upp till 95 år. En 95-åring, född i mitten av tjugotalet, har ju en helt annan livserfarenhet än en 65-åring, född i mitten av femtiotalet. Det är något du måste hantera som lärare, säger Anders Mattsson.
Att ha en allmän kurs för seniorer är också en tillgång för övriga skolan. Skolans teater-elever intervjuade och iscensatte några av seniorernas livsberättelser. De yngre deltagarna i allmän kurs gör vissa moment tillsammans med seniorerna.
–Det blir möten och diskussioner om allt, från klimatfrågor, sex och samlevnad, kärlek och frågor som vad är livets mening. Det finns få mötesplatser i Sverige idag där människor över generationsgränserna kan mötas på det sättet, säger Jenny Kimming