Biblioterapi förebygger psykisk ohälsa

Annat Ett nätverk för biblioterapeutiska arbetssätt har bildats inom Svensk biblioteksförening. Biblioterapi är ett sätt att förebygga psykisk ohälsa, säger Helena Broms, som är kontaktperson för nätverket.
Kortfattat kan biblioterapi beskrivas som att samtala om berättelser för att öka välbefinnandet.
– Jag brukar beskriva det som att använda berättelser kreativt för att nå insikter om sig själv och världen. Ordet terapi kan en del studsa på, så i några av mina grupper har jag kallat det för fördjupade boksamtal, säger Helena Broms, som är biblioteksutvecklare i region Jämtland Härjedalen.
Målgruppen för biblioterapi är inte främst för personer med psykisk ohälsa. Metoden är snarare ett sätt att förebygga hälsoproblem.
– Jag ser det som folkbildningens tradition att vi alla är medmänniskor och att det medmänskliga samtalet är viktigt. Det finns så mycket psykisk ohälsa i dag och vårdcentralerna räcker inte till. Men allt som gör ont är inte sjukt och behöver inte medicineras. Det kan vara kärlekssorg eller andra svårigheter. Men det har hänt att jag hänvisat deltagare vidare till vården och ibland har jag en socionom med i mina boksamtal.
De biblioterapeutiska samtalen behöver inte utgå från en bok utan det kan vara en tv-serie, pjäser eller andra verk.
Kan biblioterapi passa för bibliotek på folkhögskolor?
– Absolut, men grupperna bör inte vara för stora. Jag brukar sätta ett tak vid åtta deltagare så i så fall får man dela upp en stor klass i mindre grupper.
Vad är syftet med nätverket?
– Det är bland annat att stötta bibliotekspersonal som arbetar med biblioterapi.
Totalt har ett 50-tal personer gått utbildningen i biblioterapi på Ersta Sköndal Bräcke högskola sedan 2017 och några har gått den nystartade kursen vid Göteborgs universitet, ”Biblioterapi i teori och praktik”.