Lärare anmälde sig själva – nu ska Skolinspektionen granska

I Vindeln valde lärarna att anmäla sig själva till Skolinspektionen: Eleverna får inte det stöd de behöver.

I Vindeln har 51 lärare anmält sig själva till Skolinspektionen, i en sista desperat åtgärd.
Nu blir det inspektion.

Nedskärningarna pressar skolorna i Vindeln, norr om Umeå, långt över gränsen, menar lärarna som till slut anmälde sig själva till Skolinspektionen.

–  Vi har försökt gå alla vägar för att få politikernas uppmärksamhet, för att försöka få dem att förstå hur det står till i verksamheten. Man blir så förbannad, säger Elle Hellman, lärare på Älvbrinkens skola.

Hon är en av lärarna som har skrivit under på anmälan, eftersom de saknar möjlighet att ge eleverna det stöd de behöver.

Föräldrar stöttar på skolan

Även vårdnadshavare har reagerat. Stina Strömbergs barn är bevljat resurs, men det finns inga pengar, så hon är en av de föräldrar som finns på plats på skolan för att stötta sitt barn.

– Lärarna är jättefina, men det är alldeles för mycket för dem, säger Stina Strömberg.

Bakgrunden är nedskärningarna. Trots en redan bantad organisation ska gemensamma resurser bort.

Totalt rör det 12 personer, bland annat en speciallärare och en logoped med kommunövergripande ansvar.

– Det är det enda skolan kan spara på. Mat och skolskjuts och andra externa kostnader måste de betala, då är det bara personalen kvar att ta av, säger Maria Nilsson, Sveriges Lärares ordförande i Vindeln.

Läraren Elle Hellman:

– Lärarna går i princip back i planeringstid och ska ändå anpassa mot svaga, starka, sva-elever, hjälpa resurserna. Arbetsmiljön är riktigt, riktigt dålig men alla klandrar sig själva, säger Elle Hellman.

Därför kommer Skolinspektionen

Nu kliver Skolinspektionen in.

– Vi gör en samlad bedömning av allt vi vet om en skola när vi bestämmer vilka skolor som väljs ut för riktad tillsyn. Det kan vara signaler vi fått från exempelvis lärare eller vårdnadshavare som har elever vid skolan, men även interna signaler baserade på sådant vi själva sett vid tidigare tillsyner, säger utredaren Johannes Bendig på Skolinspektionen.

Granskningen sker under vecka 22 2024.

LÄS ÄVEN:

51 lärare anmäler sig själva till Skolinspektionen: ”Förbannade”
Här måste föräldrarna hjälpa till efter besparingarna