Lärarilskan: Jämställda löner 100 år bort

Sveriges Lärares ordförande Åsa Fahlén vill se mer pengar till kommunerna – för jämställda lärarlöner – medan löneklyftan ökar.

Inkomstgapet mellan män och kvinnor ökar – och läraryrket är kvinnodominerat.
– Det är inte en fråga bara under Internationella kvinnodagen, vi jobbar med det hela tiden, säger Åsa Fahlén, förbundsordförande i Sveriges Lärare.

Nya siffror från Jämställdsmyndigheten visar att lönegapet ökar mellan kvinnor och män. Det rapporterar Sveriges Radio.

Enligt beräkningarna är jämställda löner hundra år bort.

Tidigare beräkningar från Saco visar att en kvinnlig lärare har 700 000 kronor mindre i livslön än en man.

– Det handlar om att man är föräldraledig i högre utsträckning, vi ser skillnad i uttag av dagar. Och då tror jag ändå att skolans värld är bättre än andra arbetsplatser. Det finns fortfarande normer och traditioner som gör att att kvinnor är hemma längre, och det påverkar livslönen såklart, säger Åsa Fahlén.

Samtidigt visar Saco-siffror att lärare släpar efter andra akademiker i lön. För de flesta lärargrupper hade det varit en bättre affär att börja arbeta direkt efter gymnasiet.

Åsa Fahlén nämner regeringens tillskott på sex miljarder kronor till regionerna i vårändringsbudgeten.

Kravet: Kristersson-löfte till lärarna

Kravet från Sveriges Lärare är fyra miljarder till kommunerna för att stoppa nedskärningarna och kompensera för den dåliga löneutvecklingen under 2023.

– Att man i många fall går back på att välja en lärarutbildning är helt fel politik för ett land som Sverige. Lärare är med och skapar förutsättningarna för innovation, framsteg och demokrati, säger Åsa Fahlén.

Sveriges Lärare driver lönefrågan i avtalsförhandlingarna med Sveriges kommuner och regioner, SKR, säger Åsa Fahlén.

– Men vi måste driva den på många sätt, en sak är löneavtal, men det handlar också om större strukturer. Det behöver tillföras mer pengar för att kunna höja lönerna så att yrkena blir mer attraktiva, säger Åsa Fahlén.

LÄS ÄVEN:

Granskning: Lärares löner sjunker jämfört med andra yrken

Erfarna och äldre lärare halkar efter i lön