Bokrecension: Fröding för barn

Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Charlotte Ramel har illustrerat Gustaf Frödings snigeldikter. Marie Eriksson har läst.

Snigelns visa av Gustaf Fröding och Charlotte Ramel (Lilla Piratförlaget)

Så fint det är när barn och poesi får mötas på olika sätt. Här har Gustaf Frödings älskade dikt ”Snigelns visa” blivit tolkad i bild av barnboksillustratören Charlotte Ramel. Illustrationerna är som små konstverk där vi verkligen får chans att se på tillvaron ur en liten snigels perspektiv. En variation för att komma riktigt nära berättelsen kan vara att tillföra rekvisita och projicera bokens bilder på golv eller vägg så att barnen kan krypa in i snigelns värld och uppleva med fler sinnen.

Charlotte Ramel har lyckats få fram en mångfald av känslouttryck i snigelns minspel i mötet med allt från värmande sol till trögt grus och annalkande faror. Tänk den som hade en egen liten hydda på ryggen att krypa in i för att söka skydd eller för att få lite lugn och ro i tillvaron!

Det här är en bok som hjälper oss att dra ner på tempot och stanna upp för att ta in både bild och text som konstform. Frödings poetiska uttryck lockar till att smaka på orden och meningarna som först kan kännas lite ovana. Som en extra fin bonus finns ett skissat porträtt och en liten berättelse om Gustaf Fröding på sista uppslaget. Och titta! Det sitter visst en liten figur på hans hatt.