Kenan lyfter värdet av folkhögskola

Kenan Duderija, som har startat Facebook-gruppen ”Låt oss berätta om Folkhögskolan”. Foto: Skärmdump: Facebook och privat

Jag kände att värdet av folkhögskola behövde lyftas. Det säger Kenan Duderija, som starade Facebookgruppen ”Låt oss berätta om folkhögskolan.”

Vilket är syftet med gruppen?

– Jag kände att värdet av folk-högskola behövde lyftas. Ett syfte är att få i gång diskussioner där nuvarande och tidigare deltagare och lärare kan medverka. Jag märkte innan jag började på folkhögskola att det finns ganska mycket okunskap och fördomar.

– Nu är vi 1 400 medlemmar. Jag startade gruppen år 2021 i mars och snabbt blev det flera följare. Nu är förhoppningen att nå ut mer med folkhögskole­frågor. Det behövs nu när politiker pratar om neddragningar.

Vad har du läst på folkhögskola?

– Först gick jag allmän kurs på Nyköpings folkhögskola från 2018 till 2020. Sedan läste jag till elevassistent på Birkagårdens folkhögskola och nu pluggar jag till socialpedagog på Väddö folkhögskola. Nu läser jag på distans men bor på skolan på de olika träffarna.

Vad tycker du är det bästa med folkhögskola?

– Att man får en gemenskap när människor med olika bakgrund och erfarenheter möts och diskuterar. Det är berikande och man växer som människa. Jag har kontakt med flera kompisar från mina kurser.

Är du engagerad i folkhögskolor på andra sätt?

– Jag sitter i styrelsen i Föreningen Nyköpings Folkhögskola. Jag blev tillfrågad om det efter att jag gått allmän kurs.