Julpengar till lärarna för hjälteinsatser

Mirlinda Quranoli, ordförande för Lärarförbundet i Botkyrka vill inte att julbonusen tar fokus från långsiktiga satsningar på lärares och skolledares arbetsmiljö.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Lärare startar nytt läsråd för unga

Extraordinära tider kräver extraordinära insatser och då är medarbetarna värda extraordinära belöningar. Så resonerar Botkyrka kommun, söder om Stockholm, som delar ut 2000 kronor extra på decemberlönen till samtliga medarbetare som arbetat mer än 50 procent under året.

– Inte minst all personal i förskola och skola har fått anstränga sig till det yttersta. De har funnits där, dag ut och dag in, trots pandemin. Det minsta vi kan göra är att dela ut en julgåva som tack för arbetsinsatserna det här året, säger utbildningsnämndens ordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S).

Beslutet om extrapengar kom som en överraskning för Lärarförbundet i Botkyrka.

– Vi har inte varit inkopplade på något sätt. Men 2020 har varit ett tufft och speciellt år på många sätt, så den här typen av uppmuntran känns ju inte fel, säger Mirlinda Quranolli, ordförande i Lärarförbundet Botkyrka och tillägger:

Emanuel Ksiazkiewicz, utbildningsnämndens ordförande i Botkyrka.<br /><br />

– Det viktiga för oss är att kommunen satsar långsiktigt på lärare och skolledare för att skapa en bra arbetsmiljö.

Botkyrka gör ett ovanligt starkt resultat i år.

Varifrån kommer pengarna, Emanuel Ksiazkiewicz?

– Mycket beror på att regeringen varit frikostig med statsbidrag för att hjälpa kommunerna att tackla effekterna av coronapandemin. Samtidigt har vi varit effektiva i vårt arbete kring det.

LÄS MER Nya lönestatistiken: Lärarna med största löneökningarna – och minsta

Inte på kistbotten

Så istället för att lägga överskottet på kistbotten har den politiska majoriteten i Botkyrka bestämt sig: Dags att betala tillbaka till sina medarbetare, en uppskattning för vad de fått gå igenom under den här tiden. Botkyrka kommun kommer att ge 2000 kronor i julgåva till samtliga medarbetare som arbetat mer än 50 procent from 31 mars 2020-31 dec 2020. Gratifikationen gäller både timanställda, vikarier och fast anställd personal och kommer att betalas ut med decemberlönen.

15,7 miljoner kostar julbonusen, är det verkligen rimligt att genomföra en sådan här satsning?

– Vi landade i beslutet att medarbetarna gjort sig förtjänta av det. Hade vi haft mer pengar är det möjligt att summan varit högre. Vi vill visa vår stora uppskattning och tacksamhet gentemot alla medarbetare som kämpat och slitit för att hålla igång organisationen, ja hela samhället. Är inte barnskötare och förskollärare på plats i förskolan för att ta emot barnen, stannar hela samhället av. Vad de gjort under den här tiden är extraordinärt.

Att använda extrapengarna till att anställa fler lärare, var det aldrig aktuellt?

– Nej, det här är pengar vi får på årets resultat, en engångssumma, som inte ingår i den årliga driften.

Reaktionerna på sociala medier har inte låtit vänta på sig. Flera hurrarops-kommentarer säger: ”Äntligen ser man oss! Vi har gått på knäna”.

– I och med den här satsningen hoppas jag att lärare och förskollärare känner sig sedda. Sådana reaktioner har jag fått. Satsningen betyder säkert något för arbetsmoralen, säger Emanuel Ksiazkiewicz.

LÄS MER Kommunerna med högsta lärarlönerna

Skatteverkets regler

Skatteverket har beslutat om en tillfällig skattefrihet för gåvor upp till 1 000 kronor under perioden 1 juni till 31 december i år. På sin hemsida skriver Skatteverket att för gåvor över 1 000 kronor "beskattas den del som överstiger 1 000 kronor."

Även i Trollhättan och Vänersborg vill kommunerna tacka för fina insatser under pandemin, men där inskränker sig pengautdelningen till de kommunalt anställda gymnasielärarna, som får 5000 kronor extra i decemberlönen.

LÄS ÄVEN

Lärarstudentpodden: Så mycket kan du begära i lön