Uppsägningstid — vad gäller?

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Här kan du ställa frågor om lön, arbetstider, arbetsmiljö, pensioner, föräldraförsäkring. Eller något helt annat. Vi tar reda på svaret.

Mejla din fråga till jobbfragan@lararnastidning.se. Du kan förstås vara anonym om du vill.

Hur lång uppsägningstid har jag om jag byter jobb?

Jane

Svar: Det beror på hur många år du varit anställd hos din nuvarande arbetsgivare. Har du jobbat mindre än ett år är uppsägningstiden en månad. Om du varit anställd mer än ett år är den tre månader.

– Detta gäller dem som omfattas av det kommunala avtalet. Andra kollektivavtal kan ha andra uppsägningstider, säger Lena Ahlstedt på Lärarförbundet Kontakt.

Grundregeln är att titta efter noga vad som står i anställningsavtalet. Ibland går det att komma överens med arbetsgivaren om att få sluta tidigare utan att det får någon påföljd.

Har du ett vikariat förutsätts du arbeta tiden ut. Men även då är det värt att fråga arbetsgivaren om du inte kan få gå i förtid.

Att lämna en anställning utan att följa uppsägningstiden är ett kollektivavtalsbrott. Arbetsgivaren kan kräva skadestånd.

– Du har skrivit under att det här har du gått med på att göra i din anställning. Då handlar det om att följa reglerna om du inte bestämmer något annat med din arbetsgivare, säger Lena Ahlstedt.

Det går också att att begära tjänstledighet för att prova annat arbete:

– Då har man ju sitt gamla jobb kvar, ifall det nya inte blev som det var tänkt.