Efter domen: ”Vi lärare behöver hjälpas åt”

Sören Claesson är läraren som lyfte en elev ur en soffa, och som prövats hela vägen upp till Högsta domstolen. Foto: Privat
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Lärare startar nytt läsråd för unga

För två år och åtta månader sedan lyfte läraren Sören Claesson en elev ur en soffa med ett brottningsgrepp. Sedan dess har ärendet gått hela vägen från BEO till Högsta domstolen.

Det är ett drygt dygn sedan domen föll och telefonen hos Sören Claesson har ringt i ett.

Firade

– Det är skönt att få ett positivt besked, det är lättat. Vi firade litegrann igår, och det är lite roligt för folk som jag inte känner överhuvudtaget har ringt och sagt att det är bra gjort, alltihop, säger han.

Högsta domstolen beslutade att greppet den före detta landslagsbrottaren tog om elevens nacke, och lyftet han gjorde för att få eleven att lämna den soffa som denne och några andra ställt i vägen för förbipasserande i skolans rastlokal, inte utgjorde någon kränkning.

Det innebär att Lidköpings kommun inte längre behöver betala skadeståndet på 10 000 kronor som Barn- och elevombudet, BEO, krävt.

– Det hade känts bättre om domarna hade varit eniga. Lite kränkt tyckte en domare att eleven var, säger Sören Claesson.

Han tycker inte att lärarjobbet har påverkats av att ha BEO, och senare tings- och hovrättsdomar, och till sist Högsta domstolens kommande beslut hängande över sig. Alla tre instanser har friat honom.

Kollegorna stöttade

– Inte annat än att det har dragit ut så på tiden. Man har tänkt på det ibland. Sen har jag fått ett väldigt stöd från kolleger, förvaltningen och politikerna. Och idag jobbar jag på en annan skola, Statens institutionsstyrelse. På den här skolan får jag lite mer matte och lite mindre idrott, jag är 61 år gammal och det började ta emot lite – ska man göra något annat i mitt arbetsliv så var det dags, säger Sören Claesson.

Besvikelsen

Han säger att BEO gjorde sitt jobb. Men att det han är besviken på är att BEO aldrig tillfrågade honom om händelsen.

– De gick bara på eleven och föräldrarnas ord, säger han.

Högsta domstolen tar hänsyn till hans tidigare brottarkarriär i sitt beslut.

– Det hade varit svårt för någon annan att göra det här, utan att göra något dumt. Jag behövde inte tänka, och det var en väldigt lätt variant av ett brottargrepp, säger han.

Sören Claesson hoppas att domen ska stötta lärare.

Sluta blunda

– Sen får man givetvis inte bruka våld så att eleven får ont. Men man får faktiskt lyfta bort en elev, om situationen kräver. Men det är jättesvårt om man inte har den bakgrunden som brottare som jag har. Vi har många kvinnor i yrket, och lite äldre, och buffliga ungdomar. Det är inte så lätt för alla lärare. Men jag hoppas att vi lärare kan hjälpa varandra, och inte blunda och gå vidare.