Efter fackets anmälan: Kommun hotas med miljonvite

Arbetsmiljöverket går på fackets linje i Ljusdal.

Hål i väggarna, utdömda rum, stank och huvudvärk. Kommunens löften om bättre arbetsmiljö på Färila skola har inte infriats, slår Arbetsmiljöverket fast.

Efter att Sveriges Lärare slagit larm om arbetsmiljöproblem på Färila skola i Ljusdal sätter nu arbetsmiljöverket ner foten genom ett föreläggande med vite på en miljon kronor om bristerna inte åtgärdas senast den 15 oktober.

Christian Jensen

Christian Jensen, ordförande och huvudskyddsombud Sveriges Lärare Ljusdal, ser myndighetens agerande som ett kvitto på att fackligt arbete gör skillnad.

– Det är en bekräftelse från Arbetsmiljöverket på att den här arbetsmiljön inte duger, och på att de ändringar vi länge velat se måste till. Samtidigt borde det inte behöva gå så här långt. Det är trist att man inte tar medarbetare på allvar, säger han.

Saknas både klassrum och vilorum

Problemen har pågått länge. Skolan består av ett antal byggnader som sedan 90-talet växt samman genom ombyggnationer som inte alltid tagit hänsyn till verksamheten. Arbetsmiljöverket bedömer att det skapat brister som kan leda till att någon blir sjuk eller skadar sig, och att det saknas ändamålsenliga och tillgängliga rum för såväl undervisning som avskilda samtal och återhämtning.

De konstaterar även att underhållet av skolan är eftersatt, med dålig luft, två rum stängda på grund av ”byggrelaterade problem”, andra rum med hål i väggarna och ytterligare andra med jordlukt, samt ett som är under utredning då medarbetare får besvär av att vistas där.

Huvudvärk och kalla vintrar

Det rimmar med de rapporter som Christian Jensen får från fackliga medlemmar på skolan.

– Man får huvudvärk, man vill inte vara på vissa ställen. Det finns även lärarrum där man sitter med fingervantar på vintern för att det är för dåligt isolerat, säger han.

Han påpekar samtidigt att rektorn på skolan inte satt sig på tvären, utan bekräftar att det finns stora problem och också vill få till en lösning.

– Vi har haft ett jättebra samarbete med rektorn, som också ligger på från sitt håll. Det är på kommunen det fastnar.

”En surdeg inget velat peta i”

Men nu hoppas han att kommunen sätter fart och börjar lösa problemen.

– Det känns som att det har varit en surdeg som ingen har velat peta i. Men förmodligen vill man slippa betala vite på en miljon, säger Christian Jensen.

Vad förväntar du dig att de gör?

– Jag förväntar mig att det blir verkstad. Få dit moduler så att man kan undervisa eleverna medan de rustar upp skolan. Så att vi kan få en skola som faktiskt fungerar. Med det här kravet hoppas vi att det äntligen blir av.