Fritidsläraren Jimmy höjde sin lön med 14 000

Jimmy Tornberg fick verkligen känna om yrket var något för honom innan han hoppade på utbildningen. Foto: Linnéa Tammerås

Efter att ha jobbat 13 år på ett fritidshem valde Jimmy Tornberg att utbilda sig i yrket. Det gav honom ett lönelyft på 14 000 kronor i månaden.
– Har man både arbetat och pluggat så har man mycket att ge en skola.

LÄSTIPS

Här tjänar lärare i fritidshem – och minst

Jimmy Tornberg halkade in på fritidshemmet genom sin pappa, som arbetade som resurs på en skola i Huddinge. När ett lärarvikariat på skolan blev ledigt hoppade Jimmy Tornberg in och blev kvar i hela 13 år, som både resurs i skolan och anställd i fritidshemmet. Till slut, säger han nästan lite urskuldande, insåg han att han ville utbilda sig för att bli behörig lärare i fritidshem.
– Det var också för att höja min lön, som resurs tjänade jag cirka 23 000 kronor i månaden.

Att det blev lärare i fritidshem förklarar han med att han gillar friheten på fritidshemmet och att arbeta med barn i behov av extra stöd.
– Skolan lyckas många gånger inte ta hand om barn med svårigheter, men fritids är en bra arena för att göra det. Där får de lyckas på sitt sätt, säger han. 

När Jimmy Tornberg var klar med utbildningen sökte han ett nytt jobb på den nybyggda Långsjöskolan i samma kommun. Efter anställningsintervjun nöjde han sig, efter en viss förhandling, med en lön på 37 000 kronor i månaden. Genomsnittet i Stockholms län är 36 519.
– Man vill vara lite kaxig när man löneförhandlar. Har man både arbetat och pluggat så har man mycket att ge en skola, vare sig man väljer att jobba med sitt praktisk-estetiska ämne, på fritids, i klass eller med att utveckla rastverksamheten.

Jimmy Tornberg arbetar nu med en förskoleklass både på skoltid och på fritids, samtidigt som han tillsammans med två kollegor utvecklar skolans rastverksamhet. Som behörig lärare i fritidshem har han ansvar för att planera verksamheten och stortrivs med såväl kollegor, som barn och föräldrar. 

Vad har du fått med dig från utbildningen?
– Framför allt kommer man ut som en trygg ledare, man kan luta sig mot läroplanen. Det har också gett mycket att få träffa andra pedagoger och diskutera pedagogiska dilemman. 

Vilka tips ger du till dem som söker nytt jobb eller vill höja sin lön?
– Våga säga höga siffror. Ofta tror jag fritidshemslärarna inte ser sitt värde. Många gör ett jättebra jobb och förtjänar bra betalt. Ta i från tårna!

LÄS OCKSÅ

Dubbla uppdrag – vilken lön kan jag kräva? 

Eriksson: Utbildning lönar sig visst