Linda Wenthes teckenspråkssuccé

Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Det som började med sökande teckenspråk med dottern på sköt­bordet når nu långt utanför familjen. På Instagram har familjen 80 000 följare och nu finns filosofin som barnbok.

Redan när Adelina var baby började hennes föräldrar använda tecken – mamma Linda Wenthe tecknade ”byta blöja”.

– Bara några månader gammal rörde hon händerna oerhört snabbt till ”Imse vimse spindel”, även om hon varken kunde sjunga eller formulera några ord.

Själv har Linda jobbat länge inom funkisvärlden och visste att barn med Downs syndrom ofta har försenad språkutveckling. Det var angeläget att komma i gång med tecken tidigt. Tillsammans med Adelinas pappa Niclas gick hon en teckenkurs på barnhabiliteringen, och för att involvera släkt och vänner startade de Instagramkontot ”@teckensomstod”.

– Det var ett aktivt val att öppna upp kontot även för andra, och det fyller en viktig funktion. Genom kontot bjuder vi på våra erfarenheter, bidrar till inkludering och gör de här barnen synliga. Nu har den närmaste familjen blivit över 80 000 följare stor.

Nu har den närmaste familjen blivit över 80 000 följare stor.

Familjen har läst mycket för Adelina för att lära henne nya tecken, men saknat roliga, färgglada böcker som kan inspirera.

– Det som finns känns mer som läromedel. Vår bok är inte ett läromedel men lägger till en extra dimension. I boken finns även en QR-kod som leder till en film där jag och Adelina visar tecken.

När Adelinas förskoleklass hade skolavslutning i juni använde barnen bildstöd och tecknade när de sjöng.

– Det var så fint. Alla kunde kommunicera, både barn med funktionshinder och barn som inte kunde språket. Det var inkludering på riktigt. Mina tårar rann den dagen, det kändes verkligen i hjärtat.

Mina tårar rann den dagen, det kändes verkligen i hjärtat.

I dag är Adelina sju år och kommunicerar både via tecken och med talade ord. 

– Hon är fantastiskt duktig på att komma ihåg nya tecken hon lärt sig i skolan. Jag önskar att det var en självklarhet att teckna, inte bara med dem som behöver det. Det som är bra för vissa är faktiskt bra för alla.

Lindas tips

  1. På Adelinas och Lindas Instagramkonto @tecken-somstod finns både filmer och bilder.
  2. Tips, filmer och info om Downs syndrom på familjens hemsida: Teckensomstod.se 
  3. Familjen finns även på Youtubekanalen #Tecken-somstöd
  4. SPSM tar fram ritade bilder på tecken som följer det svenska teckenspråket. Bilderna finns i bilddatabasen Ritade Tecken på Spsm.se/laromedel/ritade-tecken/
  5. SPSM har även ett studiepaket som vänder sig till dem som vill ha kunskap om och förståelse för alternativ och kompletterande kommunikation (AKK): Spsm.se/studiepaket-akk/

LÄS ÄVEN

Marie Eriksson: När barnslighet är en riktig yrkeskunskap

Etisk stress i förskolan – alla viktiga jobbs baksida

Storsatsning på mindre barngrupper i den nya budgeten

Lyssna på Förskolan här!