Yrkesmässa ger stöd i val till gymnasiet

När eleverna får testa och uppleva olika yrken förstår de bättre vad de går ut på, säger Anna Isaksson Asplund, processledare för skola–arbetsliv i Umeå kommun. Foto: Getty Images
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Yrkesläraren

Över 50 yrken visades upp på yrkesmässan i Umeå. Mässan ska vägleda i valet av gymnasieprogram och stärka banden mellan skola och arbetsliv.

Över femtio yrken fanns på plats när MOA-mässan nyligen välkomnade alla 1 200 niondeklassare i Umeå. De fick prova på att vara barnmorska, mätningsingenjör och flera andra yrken.

– När eleverna får testa och uppleva olika yrken förstår de bättre vad de går ut på, säger Anna Isaksson Asplund, processledare för skola–arbetsliv i kommunen.

Bra grund

Tillsammans med sin kollega Jennifer Carlström jobbar hon med att bygga upp ett bra samarbete mellan grundskolan och arbetsgivarna i Umeå. Mässan är en del av den moderna arbetslivsorientering (MOA) som under en tid har utvecklats i kommunens grundskolor.

Under skolåret samarbetar skolor och företag för att få elever att bättre förstå sambandet mellan kunskaper i till exempel engelska och möjligheten att kunna jobba i vissa yrken.

– Att skapa en grund i de lägre åldrarna kan bli avgörande när de senare ska gör sina val till gymnasiet, säger Anna Isaksson Asplund.

Arbetsmarknaden i Umeå erbjuder en mängd yrken i branscher som ofta har ett stort behov av ny kompetens. På MOA-mässan tog arbetsgivarna chansen att visa upp sig för nästa generation medarbetare.

– Det är viktigt att eleverna förstår vad det finns för yrken och vilken utbildning som krävs för att kunna få ett jobb, säger Jennifer Carlström.

Vård och industri

Patrik Henriksson, rektor på Dragonskolans gymnasium, ser stora fördelar med att bygga upp kontakter mellan skola och arbetsliv redan under grundskolan.

– Vi behöver väcka elevernas intresse för både utbildningarna och jobben tidigt, helst redan på mellanstadiet. Branscherna tycker också att det är bra att hinna jobba med eleverna under en längre tid, säger han.

Dragonskolan har högt söktryck på bland annat el-och energiprogrammet och fordon- och transport. Däremot skulle det behövas betydligt fler elever på industriprogrammet och vård- och omsorgsprogrammet.

– Senast tog vi in 42 vårdelever, men vi hade kunnat tag in 200 och alla skulle få jobb direkt, säger Patrik Henriksson.

Läs mer:

Elever måste få veta att en del yrken innebär en risk

Årets yrkeslärare: Eleverna måste våga fråga