Marscherar i protest mot nedskärningarna i skolan

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

I helgen samlas lärare, skolledare, studie- och yrkesvägledare, föräldrar och fritidspedagoger i tolv städer till Skolmarschen för att protestera och väcka opinion mot nedskärningarna i skolan.

Manifestationen vill få beslutsfattare att tänka om och inse vilka svåra konsekvenser besparingar och indragna resurser får för skolverksamheten.

En av initiativtagarna till Skolmarschen är Linnéa Lindquist, rektor på Hammarkullsskolan.

”De ständiga effektiviseringskraven, dvs nedskärningarna, gör att det inte går att skapa bra arbetsvillkor. SKL gick ut nyligen och sa att nästa år kommer 99 procent av kommunerna skära ner i skolan. Det innebär att vi som arbetar i skolan kommer vara färre personer som ska göra samma arbete eftersom uppdraget aldrig minskar, det ökar. Staten ökar kraven på skolan och kommunerna skär ner i resurserna”, skriver hon i en debattartikel på Lärarnas tidning.

Marschen startar lördagen den 12 och söndagen den 13 oktober 2019 och hålls i tolv städer: Falun, Lund, Växjö, Stockholm, Karlshamn, Göteborg, Norrköping, Piteå, Trelleborg, Uppsala, Malmö och Strömstad.

Skolmarschen är en uppföljning på Lärarmarschen i maj i år. Då samlades tusentals lärare runt om i Sverige under parollen Lärarmarschen för att demonstrera mot nedskärningarna och en allt tuffare arbetsmiljö.

”Efter år av smygande nedskärningar under täckmanteln om effektiviseringar har vi nu kommit till vägs ände. Ska vi skrota skolan eller återupprätta den? Det kommer att kännas att inte rusta för framtiden. Det kommer att kosta att inte rusta barnen för framtiden”, skriver initiativtagarna i en gemensam debattartikel i Arbetet inför Skolmarschen.

https://twitter.com/rektor_linnea/status/1182012311533473794

https://twitter.com/aleskytte/status/1176250685140152331

https://twitter.com/LararStudSthlm/status/1181847618542022656