De ensamma idrottslärarna – ”Det är mycket jobb”

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

Antalet idrottslärare som jobbar ensamma på sin skola har fördubblats sedan 2013.
Men yrkesrollen förenar mer än namnet på skolan, tycks det. Lärare har lätt för att dela med sig av sin kunskap. Nätverk, Facebookgrupper och Instagram är bra källor för gemenskap med kollegor.

Anna Uhlin förbereder för nästa lektion. I perioder har hon varit ensam idrottslärare och lärt sig hur det är att vara en av alla dessa ensamma musketörer i de svenska gymnastiksalarna. Numera jobbar var sjätte idrottslärare ensam – det visar LR:s rapport ”För många bollar i luften”.

Just nu delar Anna Uhlin på idrotten med en kollega på Skönsmons skola i Sundsvall, där det går över 300 elever. Anna Uhlin är nu 80 procent idrottslärare och 20 procent skolråd, elevråd och trivselledarutbildare.

– Jag har jobbat i alla tänkbara kombinationer av tjänster och uppdrag, men det har aldrig blivit riktigt lika bra som att bara vara det ena eller det andra.

– Jag har aldrig blivit nekad någon fortbildning, tvärtom, rektorn är positiv till det även om det för närvarande är tufft ekonomiskt. Jag har deltagit på några kurser och så men tycker att det finns möjlighet till annan förkovran än att åka till Stockholm på kurs, till exempel möten med kollegor från andra skolor i närområdet.