Statsministern öppnar för obligatorisk förskola

Statsministern och moderatledaren Ulf Kristersson öppnar för obligatorisk förskola. Foto: Bildbyrån

Moderatledaren Ulf Kristersson (M) tycker det är dags att överväga obligatorisk förskola för familjer som inte talar svenska hemma.

Runt 600 moderater är samlade i Umeå för att lägga grunden till den politik man hoppas ska leda till valseger 2026.

När Ulf Kristersson talar till partivännerna handlar en hel del om integration. Sedan tidigare vill Moderaterna införa obligatorisk språkförskola för alla treåringar som inte klarar svenskan. Nu vill Kristersson gå längre än så.

– Jag tycker att vi borde gå längre och överväga obligatorisk förskola – precis som i Danmark – för familjer i utsatta områden som inte talar svenska hemma. För om inte föräldrarna kan ge barnen vårt språk, så behöver någon annan göra det, säger Kristersson.

Inte regeringens åsikt

På en pressträff efter talet utvecklar Kristersson idén.

– Det här är inte en formell partiståndpunkt, än mindre en regeringsståndpunkt. Jag vill bara lyfta frågan och säga att jag tror inte att vi kommer att kunna hjälpa de här barnen tillräckligt bra, om inte de mycket tidigt får väldigt tät kontakt med svenska språket, med svenskar och svenska majoritetssamhället.

– Vi kan inte offra barn i den segregation som nu finns, säger han.

I talet framhåller Kristersson att den dåliga integrationen nu präglar en rad områden: kriminaliteten, skolan, socialtjänsten, arbetslösheten, trångboddheten, barnfattigdomen, folkhälsan, jämlikheten och jämställdheten.