Kemilärare på dagen – allsvensk målvakt på kvällen

Pilip Vaitsiakhovich, allsvensk fotbollsmålvakt i IFK Värnamo, berättar om rollen som matte- och NO-lärare.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Grundskolläraren

Målvakten i IFK Värnamos allsvenska herrlag är från Belarus – och jobbar som lärare vid sidan om.
– Jag har lite tid över som jag hellre tillbringar med barnen än att hänga på sociala medier och spela dataspel, säger Pilip Vaitsiakhovich.

Vi når honom dagen efter den historiska matchen mot Degerfors i måndags, den första allsvenska segern någonsin för Värnamo som avancerade från Superettan i fjol.

– En fantastisk upplevelse! Nu är vi med på riktigt.

Idag skulle han ha varit på plats på Apladalsskolan (åk 7-9) men håller sig hemma efter den smäll han fick i en närkamp.

– Men jag har förstått att barnen på skolan var väldigt glada över segern.

Barnens prognos dyster inför MFF-matchen

Veckan dessförinnan lyckades Värnamo få oavgjort mot Malmö FF och Pilip Vaitsiakhovich höll nollan.

– Barnens egen prognos var att jag skulle släppa in flera mål, skrattar han. Men efteråt var de mycket nöjda över av att ha haft fel.

Pilip (uttalas Filip) kom till Sverige som 21-åring 2011. Hemma i Belarus hade han spelat i Partizan Minsk och utbildat sig till lärare i idrott och hälsa. Efter några klubbyten och med en kraftigt förbättrad svenska började han 2016 jobba inom skolan under tiden i division 1-laget Trollhättan.

Jobbade 90 procent förra året

Sedan har jobben inom skolan fortsatt, trots att han nått nya höjder i sin fotbollskarriär. När Värnamo i fjol låg i Superettan hade han en 90-procentstjänst som lärare i matte och NO.

Hur var det ens möjligt att hinna?

– Min sista lektion fick alltid sluta 13.30 så att jag skulle hinna till träningen 14.00. Och till kvällen blev till att rätta prov!

Varför blev det just matte och NO?

– Då jag jobbade som elevassistent på Gröndalsskolan här i Värnamo hade jag matte i sommarskolan och lärarna tyckte att det fungerade bra. Nivån på matten i Belarus är något högre än i Sverige.

Vill skaffa svenskt lärarleg

Den här terminen behövde han skala ner på arbetet i Apladalsskolan då Allsvenskan kräver mer än Superettan. Nu jobbar han en del i uppehållsrummet, vikarierar ibland och har kvar niorna i kemi, tre lektioner i veckan.

– Jag har bara missat någon enstaka lektion.

Är klubbens lön tillräckligt hög? Eller behöver du den här sidoinkomsten?

 – Jag får inte avslöja min lön, men visst skulle den räcka. Samtidigt är de extra pengarna välkomna eftersom min fru nyligen flyttade hit och ännu inte har någon inkomst. 

I slutet på 70-talet hade jag själv en spelare i Djurgården som gymnastiklärare, men jag trodde inte att sånt skedde längre. Är ni fler som har jobb vid sidan av?

– Jo, några i laget jobbar deltid på kontor. Men i större allsvenska klubbar är det förmodligen väldigt sällsynt.

Pilip Vaitsiakhovich understryker att det i första hand är glädjen att arbeta med barn som gör att han fortsätter. Därtill siktar han på svensk lärarlegitimation när fotbollskarriären är över.

– Jag blir lite av en förebild för barnen i skolan, med min karriär här i Sverige visar jag att allt är möjligt.

Kriget har kommit nära

Framöver kan han få ytterligare en viktig roll i Värnamo: att stötta de ukrainska barn som väntas komma inom kort.

– Jag kan skolsystemen i både Sverige och Ukraina och mitt språk vitryska ligger faktiskt närmare ukrainskan än vad ryskan gör. Många föredrar att inte tala ryska efter vad som hänt.

Kriget har kommit nära honom också på ett personligt plan, hans pappa bor i Moskva och morföräldrarna i Belarus, ett land som ju är allierat med Ryssland.

– Eleverna frågar mig mycket om vad som händer där nere. Genom att jag följer sociala medier i både Ukraina och Ryssland och har vänner i bägge länderna kan jag berätta en hel del.

LÄS MER

Svenskläraren om fina hyllningen från Dejan Kulusevski

Spanskläraren om fina samtalet från Alexander Isak