Skolans litteraturfestival får barnen att kasta sig över böckerna

Felix Sjögren är skolbibliotekarie på Nydalaskolan i Malmö och initiativtagare till litteraturfestivalen. Barnen på bilden har inget med texten att göra.

Hur kan skolan få barn att läsa mer? Genom ett tätare samarbete med föräldrarna, menar Nydalaskolan i Malmö som bjuder in vårdnadshavare till en veckas litteraturfestival som pågår under både dag- och kvällstid.
– Vi tror att det kan leda till mer läsning därhemma, säger skolbibliotekarien Felix Sjögren.

Nydalaskolan (F–6) har nästan bara elever med annat modersmål än svenska, varav många lever under tuffa socioekonomiska villkor. Skolans roll för att göra dessa barn till goda läsare är förstås helt avgörande.

– Men det räcker inte, hur mycket vi än läser i skolan, säger Felix Sjögren. Vi måste också främja läsandet i hemmen.

Att skolor bjuder in författare för att inspirera eleverna är inget nytt, men Nydalaskolan går nu ett steg längre: Under en hel vecka i slutet av februari kommer en rad olika författare att komma till skolans första litteraturfestival – och även uppträda på kvällstid.

Därtill kommer eleverna att ställa ut sina egna texter och man kommer att presentera en nytryckt bok där en grupp elever fått skriva om ”minnen som de inte kunnat glömma”.

– Det blir en bokrelease som berättar om den verklighet som barnen befinner sig i. Vissa skriver om den mysiga filmkvällen med kompisar, medan andra inte kan glömma när de hörde en skottlossning i området.

Rektorn behövde tänka i tre sekunder

Idén till festivalen kommer från Felix Sjögren själv.

– Det tog tre sekunder för vår rektor att svara ”ja, vi kör!”.

Externa medel har möjliggjort satsningen. Att de fick pengar för ”Skapande skola” från Kulturrådet var väntat, det får många kommuner. Men Felix Sjögren var klurig nog att också söka Kultrådets medel för ”läs- och litteraturfrämjande insatser” som inte får gå till aktiviteter under skoltid.

– Vi fick pengar därifrån också eftersom de ska användas till kvällsaktiviteterna.

Sammantaget har de fått 181 000 kronor, det räcker till arvoden för flera inbjudna författare. Barnen har själva fått avgöra vilka som ska komma. Deras favorit?

– Elias Våhlund som skrivit den populära serien ”Handbok för superhjältar”, barnen är uppe i limningen för att de ska få träffa honom!

”Vill läsa så mycket de hinner”

Till festivalen kommer också bland andra Anders Sparring som ligger bakom ”Familjen Knyckertz” och Augustpristagaren Kristina Sigunsdotter. Att dessa författare är på väg till festivalen har redan haft effekt på barnens läsande.

– De vill läsa så mycket de hinner av författarna som de ska få träffa.

Er skola har 360 elever, hur många av deras föräldrar tror du dyker upp?

– Kommer hundra varje kväll så har vi verkligen lyckats!

Många skolor har svårt att nå fram till föräldrar som är dåliga på svenska och har få svenska kontakter, de kommer sällan på föräldramöten. Gäller det er också?

– Absolut, även ur det perspektivet känns det här så spännande.

Felix Sjögren har redan sökt pengar för att kunna upprepa litteraturfestivalen nästa år. Vilka andra knep har han för att öka läsningen bland barnen?

– Det ska inte behöva vara så svårt. Det räcker med en utbildad skolbibliotekarie som driver en verksamhet. Och en tillräckligt stor budget.

LÄS ÄVEN

Sva-eleverna som läser mer än alla andra fyror i Sverige

Så fick hon sina fyror att läsa 1,5 timme om dagen

Här knäcker alla sexåringar läskoden

Nytt pris för lärare som arbetar läsfrämjande