Ta med dina elever back stage på Kungliga Operan

Kungliga Operan bjuder in lågstadieelever på en magisk upptäcktsfärd.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Grundskolläraren

Vad händer på kostymavdelningen på Kungliga Operan? Vad sysslar maskinisten bakom scenen med? I den nya webbserien ”Det magiska huset” får elever i årskurs F–3 ta del av det osynliga arbete som krävs för att skapa en föreställning.

Scenkonsten kan erbjuda ett konstnärligt djup som tvingar oss att tänka. Det är Anna Karinsdotter, konstnärlig ledare för ”Unga på operan”, övertygad om.

– Alla mår bra av att ta del av olika berättelser och uppleva något som bryter av från det vi är vana vid och som ger nya perspektiv, säger hon.

Kungliga operan har sedan länge erbjudit teaterföreställningar online, men med den nya webbserien ”Det magiska huset” går de ett steg längre och låter lågstadieelever få följa med på upptäcktsfärd i operahusets alla rum och skrymslen.

Vill nå nya elever

Eleverna får en inblick i vad som händer ”bakom back stage”, kan man säga. Och träffa olika yrkespersoner som är nödvändiga för operans verksamhet men som inte alltid syns: kostymtecknare, scenografer och biljettförsäljare, för att bara nämna några. Varje avsnitt har en tillhörande lärarhandledning kopplad till läroplanen.

– Ambitionen är att nå elever som vanligtvis inte har möjlighet att besöka operan på grund av tid eller avstånd – och låta dem utforska olika yrken med så många sinnen som möjligt, säger Anna Karinsdotter.

I det första programmet får barnen prova på grundpositionerna i klassisk balett, lära sig dansens olika begrepp och testa på att snurra utan att bli yra i huvudet. I del två får man besöka kostymavdelningen och Kungliga Hovkapellet. 

Alla avsnitt publiceras på Operan Play, Kungliga Operans digitala kanal, och är gratis.

LÄS ÄVEN 

Dans är så mycket mer än ett hjälpämne

Lär dig att tala – med kroppen