Fritidshemmen testar årets bästa spel

Isak, Alice och Ronja på Sally Bauerskolans fritidshem tänker logiskt i spelet Quadrillion.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Fritidspedagogik

Nio fritidshem har varit med och testat spel, såväl nyheter som en del gamla favoriter. Barn och pedagoger har fått röra på sig ovanligt mycket, både genom att gå björngång och ivrigt vifta och hoppa för att försöka få kompisarna att gissa rätt.

– Det var jätteroligt att gå på alla fyra, tyckte eleverna, för det är så man går om man är en björn, berättar Sarah Hjelte på Yttre Ursviksskolans fritidshem i Ursviken, som tillsammans med sina elever testat kortspelet Move.  

– Vi har också flossat och stått på ett ben på tid. Barnen tyckte det var jätteroligt, så vi har även använt oss av materialet i samlingar och som uppvärmning till andra lekar, säger Sarah Hjelte.

På fritidshemmet Ivar på Mariefredsskolan i Mariefred har elever och lärare i fritidshem spelat Hint Junior, där man med hjälp av charader ska få kompisarna att säga rätt ord.

Det var ett av de roligaste spelen barnen hade spelat

– Det var ett av de roligaste spelen barnen hade spelat sa de, säger läraren i fritidshem Susanne Lundgren. 

Hon håller med – hon och kollegorna tyckte att det var roligt att spela Hint Junior tillsammans med barnen. De spelar ofta spel med eleverna på fritidshemmet. 

– Det är ett bra sätt att fånga ganska många barn på en gång, säger Susanne Lundgren, man tränar turtagning och samspel. Barnen lär sig också mycket, de tränar på läsning och ordförståelse samtidigt som de lär sig att uttrycka sig.

Överkurs för åttaåringar

Fast vissa kort i spelet Hint Junior fick de plocka bort, berättar hon. 

– Tre städer i norra Italien? Och amerikanska presidenter? Nja, vissa kort var lite överkurs för åttaåringarna som spelade, så dem plockade vi bort, skrattar Susanne Lundgren.

I Helsingborg har Jadde Nilsson, socialpedagog på Sally Bauer fritidshem, spelat Bäst i familjen med eleverna. Uppdrag av olika slag ska genomföras och det blir roligt.

Varje familj borde ha detta spel

– Jag tipsade faktiskt föräldrarna i ett inlägg på skolans blogg. Jag tycker verkligen att varje familj borde ha detta spel. Uppdragen var både motoriska och av andra slag. Men många är knasiga och lockar till skratt. Prutta högst med munnen, härma en tvättmaskin och lek arga leken. Ett väldigt uppskattat spel som barnen plockar fram stup i kvarten och vill spela om och om igen, säger Jadde Nilsson.

Sally, Malaak och Hanna spelar Med andra ord Junior på Sally Bauerskolans fritidshem i Helsingborg.

Hennes kollega, fritidspedagogen Madeleine Rosensohn, har spelat lugnare spel med eleverna. Hon berättar att fritidshemmet har många spel. Föräldrar har skänkt spel under åren, men nu var det kul att få testa lite nytt.

– Att spela spel är bra på så många sätt. Det är avkopplande att kunna gå undan en stund när man varit i gång en lång dag i skolan. Jag märker på barnen att de uppskattar våra spelstunder och både de och jag tycker om samhörigheten som uppstår där runt bordet.

LÄS ÄVEN: Stort test – bästa brädspelen 2020

Så tyckte fritidshemmen om spelen:

Bäst i familjen 

(Nicotext) 

Bast_i_familjen_Nicotext.jpg

Från 5 år

2 eller flera spelare

Pris 149:-

Betyg 5

Spelet består av en massa roliga uppdrag som man tillsammans ska bedöma vem som utför bäst. Vem kan prutta högst med munnen eller säga flest engelska ord på tid till exempel. Det finns uppdrag för alla åldrar, och alla årskurser tycker spelet är jätteroligt. Ett spel som verkligen passar alla.

Cortex challenge 

(Asmodee)

CortexChallenge_Asmodee.jpg

Från 8 år

2-6 spelare

Pris 199:-

Betyg 3

Ett spel som utmanar hjärnan, tankeverksamheten, minnet och även känseln. Man ska svara på frågor och göra utmaningar. Det är lite utmanade för de yngre barnen som inte kan spela själva, så pedagog måste vara med. Enkla regler för en vuxen, men lite för klurigt för barnen.

Hint Junior 

(Asmodee)

HINT_Asmodee.jpg

Från 8 år

4 eller flera spelare

Pris 309:-

Betyg 5

Roligt spel som får barnen att skratta och ha jättekul. Man får ett kort med ett ämne, tre ord inom det ämnet ska beskrivas på tid. Barnen ritar, säger ledtrådar, pekar på bilder eller gör ljud. Vad finns i en sockerkaka till exempel. Ett mycket uppskattat spel som barnen snabbt spelar efter en första introduktion.

Lappleken

(Nicotext)

Lappleken_Nicotext.jpg

Från 7 år

2 eller flera spelare

Pris 149:-

Betyg 4

Ett roligt lagspel med enkla regler. Man kommer snabbt igång. Barnen ska beskriva ett ord med andra ord, charader eller ETT annat ord. På tid. Man förväntas ta tiden med en mobiltelefon men vi lånade timglas från ett annat spel. Ett timglas borde följt med så att barnen kan se tiden de har på sig att slutföra sitt uppdrag.

Lär dig engelska

 (Tactic) 

LarDigEngelska_Tactic.jpg

Från 5 år

1-4 spelare

Pris 179:-

Betyg 4

Roligt spel, tycker barnen. En pedagog måste vara med, i alla fall i början med de äldre barnen och alltid med de yngre. Klurigt, men barnen märker hur de blir bättre och bättre och börjar kalla våra pumpalyktor för ”Jack-o-lantern”. Vi använder även korten under samlingen och läser ord och hjälps åt att översätta dem.

Lasse Maja Deckarkortspel 

(Kärnan)

LasseMaja-Deckarkortspel_Karnan.jpg

Från 8 år

2-4 spelare

Pris 99:-

Betyg 5

Ett kortspel där barnen lägger ihop ledtrådar och löser brott. Barnen tycker det är spännande och roligt att se vad de får för ledtrådar på sina kort. Är det förskoleklass som spelar behöver pedagog vara med och läsa. De äldre spelar enkelt själva. Lagom kort speltid, ingen hinner bli uttråkad utan det blir i stället en omgång till, om tid finns för det.

Levande charader 

(Tactic) 

Levande_Charader_Tactic.jpg

Från 5 år

3 eller flera spelare

Pris 199:-

Betyg 4

Barnen gör charader och gissar vad kamraten försöker få fram. Roligt och det blir mycket skratt under spelets gång. Bra träning för barn som inte tycker om att framträda, vi körde liten grupp med kompisar de kände sig trygga tillsammans med. Enkla regler och barnen kan spela själva.

Med andra ord Junior

(Lekolar)

MedAndraOrdJunior_Lekolar.jpg

Från 5 år

4-8 spelare

Pris 498:-

Betyg 5

Lagspel där barnen turas om att beskriva ett ord de fått. Lyckas kompisarna gissa rätt på tid får man brickan och laget med flest brickor vinner spelet. Bra att det går att plocka bort brickor om man vill spela under en kortare tid. Vi har även skapat egna regler, flest rätt på 15 minuter till exempel. Enkelt och tydligt. Alla barn förstår och kan vara med och spela.

Move 

(Kärnan)

Move_Karnan.jpg 

Från 8 år

2-4 spelare

Pris 99:-

Betyg 5

Ett kortspel där barnen ska göra olika roliga rörelser. Flossa, stå på ett ben, gå björngång med mera. Tydliga instruktioner om vad man ska göra och hur länge. Barn och pedagoger tycker mycket om spelet som innehåller både lätta och svåra rörelser så alla kan vara med.Kul att få röra på sig, tycker barnen.

Quadrillion 

(Lekolar)

Quadrillion_Lekolar.jpg

Från 7 år

1 spelare

Pris 456:-

Betyg 3

Ett bra matematiskt spel. Eleverna bygger mönster med kulor efter instruktioner. Det finns olika svårighetsgrader så alla kan vara med. Alla nivåer är utmanande och kräver fokus. Det finns hinder som man måste klura ut hur man ska ta sig förbi för att kunna bygga sitt mönster.

Svenska fåglar

(Raben&Sjögren) 

Svenska-Faglar_ReabenSjogren.jpg

Från 6 år

2-5 spelare

Pris 99:-

Betyg 5

Ett uppskattat spel med lite kluriga regler, så introduktion krävs, men efter ett par omgångar kan barnen spela själva. Spelet går snabbt – nästan för snabbt, tycker barnen som skulle vilja ha fler kort så att spelet pågår längre. De plockar fram och spelar det ofta.

Världens barn 

(Tactic)

VarldensBarn_Tactic.jpg

Från 5 år

2-6 spelare

Pris 279:-

Betyg 3

Ett spel där man reser runt i världen och svarar på frågor. Alla spelar tillsammans, vilket är roligt. Introduktion krävs, reglerna är lite svåra och en pedagog behöver vara med första spelomgångarna. Kul spel, men det tar lite tid att spela och det är ju inte alltid den tiden finns. Ofta hinner vi inte riktigt spela färdigt.

Fritidshemmen som testat spel.

Sally Bauer fritidshem, Helsingborg.Mariefredsskolans fritidshem Ivar, Mariefred. Tallbackaskolans fritidshem i Aneby. Yttre Ursviksskolans fritidshem, Ursviken. Mariaparkskolans fritidshem, Helsingborg. Västlunda fritidshem Glömminge skola, Färjestaden. Diamantens och Bubblans fritidshem, Fyllinge-skolan, Halmstad. Husensjö skolas fritidshem, Helsingborg.