Stort test - bästa brädspelen på fritids

Ebba och Aprilia tränar både samspel och strategiskt tänkande. Foto: Malin Walldorf
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Fritidspedagogik

Flera fullpoängare har vaskats fram när sju fritidshem har testat sällskapsspel för Fritidspedagogik. Elever och pedagoger har lärt sig om ägg, byggt busslinjer i London och letat efter en guldskatt.

Läs hela reportaget här!

Combo Color (Asmodee)

Från 8 år
2-4 spelare
Pris 319
Betyg 5
Ett roligt och lite annorlunda spel där man färglägger områden på spelbrädet. Poäng räknas när alla fält är ifyllda. Spelet går att variera i svårighetsgrad på flera olika sätt, vilket är ett stort plus. De äldre barnen förklarar, diskuterar strategier och hjälper 6-åringarna som också kan vara med och spela. Kräver introduktion men efter ett par spelomgångar kan barnen spela själva.

 

Jungle Speed (Asmodee)

Från 7 år
2-10 spelare
Pris 175:-
Betyg 5
Fartfyllt och roligt spel med en totempåle av trä i mitten. Spelarna vänder upp kort och på vissa kort ska alla försöka ta totempålen med en hand, så snabbt som möjligt. Spelet går ut på att bli av med alla sina kort. Kul och högljutt spel som eleverna gillar att spela. Bra att spelet går att variera genom att ta bort vissa kort så det bli enklare, men också roligt att det är klurigt när alla kort är med.

 

Klask (Asmodee)

Från 6 år
2 spelare
Pris 399:-
Betyg 5
Roligt spel med magneter som påminner om air-hockey. Eleverna ska få ner sin boll i motståndarens mål. Vita magneter kan fastna på din spelpjäs och ge motståndaren poäng. Flest poäng på slutet vinner spelet. Ett mycket roligt och uppskattat spel där enda minus var att bara två kan spela samtidigt. Kräver lite finmotorik-träning innan man behärskar magnetfunktionen. Väldigt fint utformat, stabil och verkligen bra kvalité, spelet kommer hålla länge.

 

Quicksand (WOW)

Från 5 år
2-4 spelare
Pris 279:-
Betyg 5
Klurigt, utmanande och roligt spel där eleverna är äventyrare som byggs ihop och isär under spelets gång. Det händer ständigt saker i spelet, man möter krokodiler, slänger sig i lianer och kan hamna i kvicksand. Ett spel som får barnen att öva mycket på matematiska begrepp utan att riktigt tänka på det. Bra matematisk undervisning i form av ett spel helt enkelt.

 

Ticket To Ride London (Asmodee)

Från 8 år
2-4 spelare
Pris 215:-
Betyg 5
Roligt strategispel där eleverna försöker få så många buss-linjer som möjligt i London. Spelet är en lagom utmaning för åldern. Det är bra att spelet tar lite tid att spela. Eleverna tycker mycket om spelet, det enda som var synd var att bara fyra kan spela samtidigt, alla vill vara med. Lämpar sig inte för lagspel då det är strategi och man vill tänka ut sina buss-linjer själv.

 

Se vad jag kan (Kärnan)

Från 5 år
2-4 spelare
Pris 349:-
Betyg 4
Kunskapsspel där eleverna slår med två tärningen, de väljer vilken de ska flytta fram med och svarar de rätt på frågan får de extrasteg. Roliga frågor som passar åldersgruppen och bra att alla kommer framåt trots att de kanske inte kan svara rätt på frågorna. Enkla regler och spelet går snabbt att spela, eleverna kan spela själva efter några omgångar.

 

Världens Djur (Tactic)

Från 8 år
2-6 spelare
Pris 179:-
Betyg 4
Gedigen kortlek med djur från hela världen. Eleverna har varsin spelplan med världsdelarna. Korten med djur ska placeras in i rätt världsdel. Fina naturidentiska bilder på korten som dock är lite mjuka, vi kommer laminera dem för bättre hållbarhet. Spelet är lite klurigt men väldigt kul och det uppstår roliga diskussioner runt djuren och på vilken världsdel de ska placeras.

 

Spingo (Kärnan)

Från 8 år
2-4 spelare
Pris
Betyg 4
Spännande och klurigt bokstavsspel bestående av en 12-sidig tärning med bokstäver, varje spelare har ett papper där de bildar ord som i ett korsord ungefär. Flest och längst ord vinner.  Kul eftersom eleverna måste tänka strategiskt på vilken bokstav de ska placera var. Pedagog får hjälpa till ibland men eleverna hjälper också pedagogen med var bokstaven kan placeras. Spelet  kan fungera som undervisningsmaterial i svenska med ordbildning. Spelet kan också spelas på flera olika sätt, vilket alltid är positivt.

 

Jag är Junior Alias (Tactic))

Från 5 år
2-4 spelare
Pris 249:-
Betyg 4
Eleverna ska lista ut vilken figur eller sak motspelaren är. Gissar de rätt får de ta ett steg framåt på spelplanen och först i mål vinner. Roligt och varierande då eleverna beskriver samma sak på olika sätt. Kul också att alla får vara med och ge ledtrådar. Jättebra att alla årskurser kan vara med. Barnen kan spela spelet själva utan pedagog.

 

Crazy Eggz (Asmodee)

Från 7 år
2-4 spelare
Pris 199:-
Betyg 4
Roligt spel där eleverna samlar ägg med hjälp av en tärning. Äggen ska placeras på kroppen och hållas kvar där för att vinna spelet, det är lite klurigt att klämma fast ägg på olika ställen på kroppen. Elever och pedagoger skrattar sig igenom spelet och eleverna vill spela spelet ofta. De lär sig också om ägg, hönor och att värpa ägg under spelets gång.

 

Sköldpaddsloppet (Kärnan)

Från 5 år
2-5 spelare
Pris 199:-
Betyg 4
Spännande spel där eleverna flyttar sköldpaddor framåt längs en spelplan. Ibland kan de åka på ryggen av en annan sköldpadda. Inte förrän på slutet upptäcker man vem som vann. Ett enkelt spel som går snabbt att spela och alla kan vara med oavsett ålder. Roligt eftersom man kan tänka lite strategiskt över hur man ska flytta sina sköldpaddor.

 

Hungry Cats (WOW)

Från 8 år
2-4 spelare
Pris 349:-
Betyg 4
Eleverna samlar mat till de hungriga katterna genom att knuffa spelbrickor framför sig på bordet. Den som klappade en katt senast får börja, det blev diskussioner kring vem det var. Reglerna är lite kluriga och introduktion krävs av pedagog men sedan lär sig barnen snabbt och kan hjälpa sina kompisar när de spelar för första gången. Spännande att akta sig för trasiga tallrikar, som ger minuspoäng på slutet.

 

Karibiens Guld (Kärnan)

Från 8 år
2-4 spelare
Pris 299:-
Betyg 4
Roligt och spännande spel som påminner om jakten på den försvunna diamanten. Eleverna söker efter kartbitar och pärlor som kan användas som betalning och målet är att finna guldskatten. Spelet innehåller många delar och detaljer så det gäller att plocka ihop allting ordentligt efter spelomgången. Populärt spel bland eleverna.

 

Ubongo 3D (Kärnan)

Från 8 år
2-4 spelare
Pris 349:-
Betyg 4
Ett klurigt och utmanade spel där pussel byggs på höjden med olika sorters klossar. Lyckas man får man ädelstenar och den med högst värderade ädelstenar på slutet vinner spelet. Roligt att få klura på hur man ska bygga och eleverna lockas av ädelstenarna. Pedagog måste vara med första gångerna, sedan kan eleverna snabbt spela själva.

 

Ska vi slå vad? 2.0 (Tactic)

Från 8 år
3-6 spelare
Pris 259:-
Betyg 4
Eleverna slår vad om vad motspelarna kan och inte kan, man satsar pengar och vinner pengarna om man satsat på rätt alternativ. Roligt att slå vad och spela om pengar.

Plus för att man skriver ner sina vad på papper. Det går att tidsbegränsa med ett av de tre timglasen som finns med. Vissa frågor var svåra men eleverna tycker om spelet.

 

Rolit (Asmodee)

Från 7 år
2-4 spelare
Pris 250:-
Betyg 4
Klurigt, roligt och annorlunda spel där eleverna placerar bollar på ett spelbräde. Bollarna kan rullas runt och visa olika färger. Varje spelare har en egen färg, den med flest bollar i sin färg på slutet vinner spelet. Spelet påminner om Othello och det är jättebra att fyra kan spela tillsammans. Kul att få tänka lite strategiskt. Enda minus är spelplanen som måste delas för att packas ner i lådan, det var svårt att dela spelplanen, det måste en vuxen göra.

 

Bermuda Pirates (Asmodee)

Från 7 år
2-4 spelare
Pris 275:-
Betyg 3
Spelbrädet består av ett hav med öar, en i mitten och fyra i hörnen som barnen utgår ifrån. De ska ta sig med båt och samla ihop diamanter i sin färg. Det roliga är att under spelplanen finns en magnetbricka som gör att de magnetiska båtarna kan gå på grund. Går barnen på grund måste de börja om och blir av med sina diamanter. Går snabbt att spela.

 

Dinosauriespelet (Kärnan)

Från 5 år
2-4 spelare
Pris 299:-
Betyg 3
Eleverna samlar en sorts brickor, vattensteg, för att kunna ta sig över till en ö och rädda den lilla dinosaurien Baby-Dino. Spännande utmaningar längs vägen med dueller mot motspelarna där man kan vinna vattenbrickor. Lite komplicerade regler men barnen lär sig snabbt och tycker att havsmonstret som äter brickor är roligt.

 

YouandI (Kärnan)

Från 8 år
2-5 spelare
Pris 229:-
Betyg 3
Ett snabbt och enkelt spel där eleverna lägger kort i färger och samlar på hjärtan och poäng. Det gäller att samla strategiskt eftersom man kan bli av med sina hjärtan om man inte är försiktig. Spelet går att förenkla så även yngre elever kan vara med. Reglerna är enkla och det snabbt att komma igång med spelet.

 

Nice Dice (NinjaPrint)

Från 3 år
2-20 spelare
Pris 129:-
Betyg 3
Litet kompakt spel med tärningar i metall-låda. Flera olika tärningsspel finns i regelboken. Smidigt att ta med sig och roligt att spela tärning tycker eleverna. Mycket bra poängblock och tillhörande penna, texten gick lätt att sudda bort till nästa spelomgång. Ett mycket hållbart spel.

 

Röda tråden Mat

Från 7 år
2 eller flera spelare
Pris 149:-
Betyg 1
Frågor om mat, eleverna får ledtrådar i olika svårighetsnivå från 10 till 1. Väldigt svårt för 7-åringar, det är inte alla som kan så mycket om grönsaker, frukt och mat. Många ledtrådar är svåra även för pedagogerna. Vissa frågor var dock lätta och då blev det roligare för eleverna. Men för många svåra frågor, och kanske också ämnet, gör att spelet inte passar så bra på fritidshem.

 

Penguin Race (WOW)

Från 5 år
2 spelare
Pris 349:-
Betyg 1
I detta spelet ska man tillverka tunna isbrickor i frysen och hälla upp vatten och lite salt på spelplanen innan man börjar. Bara 2 barn kan spela samtidigt. Dessutom var det lite komplicerat med många moment, så på ett fritidshem blir det mycket jobb för få barn. Dessutom lite kladdigt om någon välter lådan med vatten och salt.

Fritidshemmen som varit med och testat spel:

Västra Ramlösa skola, Helsingborg, Björnens fritidshem 4-6 på Tenhults-skolan, Tenhult, Monbijouskolan, Malmö, Ringö fritidshem, Växjö, Ansgars fritidshem, Västerås, Gruvans fritidshem, Taberg, Nya Rydsskolans fritidshem, Linköping