Podcast: Vi avslöjar vår lön

Har vi tydliga lönekriterier? Förskollärarna Fredrik Kahn och Eva Lindström diskuterar lön och avslöjar exakt hur mycket de själva har.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Hur får man upp sin lön som förskollärare? Måste man säga upp sig, byta arbetsgivare och kanske kommun?

LÄSTIPS NYA LÖNELISTOR: Lärarlöner 2021 – se om du har rätt lön

Förskolläraren Eva Lindström sa upp sig i affekt efter ett lönesamtal för att en kollega fick mer.

– Jag frågade min chef varför min kollega fick 50 kr mer i lönehöjning trots att jag tog ett större ansvar och jobbade hårdare. Svaret från rektorn var att min kollega låg efter. Jag blev så provocerad att jag sa upp mig. Motivationen för mig att göra ett bra jobb försvann. Sedan fick jag upp lönen när jag började på nästa förskola, och efter ett tag gick jag tillbaka till första stället och fick upp lönen igen, säger Eva och skrattar.

Fredrik Kahn blir inte förvånad av det som Eva berättar.

– Tyvärr är det ju det som krävs för att få upp lönen idag. Det är jättetråkigt att det är så. Man behöver byta jobb och kanske till och med måste byta kommun, säger han.

LÄSTIPS Förskolläraren bytte stad – höjde sin lön

Borde löna sig att prestera

Ska det inte löna sig att vara en riktigt bra förskollärare och resultera i mer i plånboken? I poddavsnittet diskuteras vanliga missförstånd kring lönen och att många tyvärr tycker att lönekriterierna är otydliga.

– Grunden är ju att vi ska veta varför vi har den lön som vi har. Det måste vara tydligt och vi måste ha lönekriterier som vi förstår. Lönekriterierna för förskollärare ska inte vara samma som för barnskötare eller för kocken i köket. Det är jätteviktigt. Men så ser det ju inte ut överallt. Vi har ju ett avtal där det ska vara individuell och differentierad lön och då ska det vara så. Jag vill uppmana rektorerna att använda lön som en verksamhetsfråga. Om rektorn premierar dem som gör mest så händer det saker, säger Fredrik.

Eva håller med:

– Min erfarenhet är att lönehöjningen inte handlar så mycket om min prestation. Ofta får alla samma höjning eller så handlar det om att någon ligger högt eller lågt. Det är väldigt lite fokus på min egen prestation. Det var ju därför som jag sa upp mig. Jag gillar ju att vara duktig och göra ett bra jobb. Då vill jag ha lön för det. Det är inte bara så att jag jobbar i förskolan för att det är kul. Jag vill ju ha betalt, säger Eva.

Lyssna på Förskolan här!