Bedömningshetsen Provhetsen i skolorna ska minska i och med de nya slutproven, enligt betygsutredningen. Men det är osannolikt, skriver Hampus Jarnlo.
Den här våren har många lärare drunknat i nationella provhets, jakt på kompletteringar, utformning och rättning av omprov samt evighetslånga möten om vad de kan göra för att putsa om alla F till E nu när terminsslutet närmar sig.
Mot den bakgrunden är det välkommet att både betygs- och läroplansutredarna, hjärnorna bakom två av vårens tyngsta statliga skolutredningar, utan omsvep konstaterar att skolan är bedömningsskadad och att det krävs omfattande operationer för att komma till rätta med problemen. Många av förslagen de presenterar i Ämneslärarens granskning låter lovande, men en av de viktigaste förändringarna som föreslås känns inte helt färdigtänkt – de nya nationella slutproven.
”Minst sagt naivt”
Betygsutredningens slutsats att provhetsen i skolorna kommer att minska när lärare frikopplas från slutproven – som ska genomföras digitalt och rättas centralt – känns minst sagt naiv. Med tanke på att provresultaten ska stå för hela 30 procent av elevernas meritvärde låter det osannolikt att huvudmän, skolledningar, föräldrar, elever och i slutändan hårt pressade lärare över en natt kommer ändra sitt beteende och köpa slutsatsen att det inte går att ”öva inför provet” utan att det är bättre att fokusera på ”ämnets syfte och centrala innehåll”.
Det vore ju underbart om det kunde bli så! Men jag tror tyvärr att betygsutredarna underskattar hur bedömningsskadad skolan är. Eller som svenskläraren Fredrik Sandström uttrycker det: ”Lärare blir redan i dag hudflängda för elevernas resultat. Självklart kommer trycket från huvudmän och rektorer på att elever ska lyckas väl på proven att öka när de väger tyngre.”
Sorglig syn på praktisk-estetiska ämnen
När allt kommer omkring verkar faktiskt inte ens betygsutredningens egen huvudsekreterare Kristina Ingemarsdotter Persson tro på slutsatsen att hetsen kommer att minska med de nya slutproven när hon säger: ”Det kanske blir lite mindre träslöjd och hemkunskap veckorna före proven. Men vi har svårt att se att det skulle vara problematiskt att man i stället satsar lite extra tid på att repetera de här viktiga provämnena som alla har nytta av.”
Ett sorgligt citat som tyvärr också skvallrar om att det är en lång väg att vandra innan de praktisk-estetiska ämnena får den status de förtjänar i skolan.
Hampus Jarnlo är editionschef och redaktör för Ämnesläraren och Grundskolläraren
Läs hela granskningen av bedömningshetsen
Bedömningshetsen knäcker både lärare och elever
Så stympar betygsfokuset undervisningen
Omprov äter upp lärarnas tid: ”Tar aldrig slut”
Nya slutproven skapar läraroro: ”Ökar trycket”
Betygsutredaren: Formativ bedömning har lett lärarna fel
Så avdramatiserar Malin bedömningen
Jarnlo: Naivt att tro att nya slutproven ska minska hetsen
Elicia, 16: Skolans ständiga bedömningar bryter ner oss elever