Experterna: Tio sätt att stoppa fusket

Att samla in mobiler, smartklockor och hörlurar innan proven är några av tipsen för att stoppa fusket i skolan. Foto: Adobe Stock

Här listar vi tio konkreta sätt att stoppa det eskalerande fusket i skolan.

  1. Ha en tydlig fuskpolicy
    Det är viktigt att eleverna vet var gränsen går för fusk och vad konsekvenserna blir. Se till att din skola har en policy som eleverna påminns om regelbundet.
  2. Inga mobiler vid proven
    Samla in mobilerna inför proven. Men gå också runt och kontrollera att inte eleverna har dubbla mobiler.
  3. Kolla klockorna
    Smartklockor är som små mobiler. Så samla in dem. Och ta de andra klockorna också så slipper du fundera vilken typ av klocka det är.
  4. Skriv avtal med eleverna
    Låt eleverna signera ett avtal där de lovar att inte fuska. Prata också med eleverna om fusk.
  5. Jaga plagiaten
    Det kanske vanligaste fusket är att plagiera. Med program som urkund är det lättare att hitta plagiat. Misstänker du fusk kan du också kolla filhistoriken under arkiv, info, versionshistorik eller liknande. Visar den att det tog en kvart att skriva handlar det säkert om klipp-och-klistra.
  6. Inga hörlurar
    Hörlurar kan användas både för att lyssna på inspelade filer eller kommunicera med någon för att få hjälp. Du kan också kolla vilka bluetooth-enheter som är påslagna med hjälp av din egen mobil. Gå in under inställningar och leta upp funktionen bluetooth och sök enheter i närheten.
  7. Håll utkik efter fusklappar
    De kan finnas på baksidan av en vattenflaska, gömda i kläderna eller på det du tror är ett kladdpapper.
  8. Formulera smarta uppgifter
    Undvik frågor eller uppgifter som finns ett knapptryck bort på nätet. När det gäller studieuppgifter kan det vara bra att lägga in en del av typen: intervjua en släkting och du får bara använda dig av de här två källorna.
  9. Skippa betygsgrundande hemuppgifter
    Att veta vem som skrivit en längre hemuppgift är svårt att veta. Systerns, förälderns eller kompisens ord är dessutom ofta svårare att upptäcka än rena plagiat.
  10. Bara skoldator med provplattform
    Tillåt bara skolans datorer vid prov och se till att använda provverktyg, till exempel ­Exam.net eller Digiexam, som låser datorn till provsajten. Du kan också be eleverna sitta så att du ser elevernas skärmar.

Källor: Martin Appel, konsumentredaktör på tidningen PC För Alla, som bevakar hur den digitala tekniken påverkar fusket i skolan. Erik Winerö, lärare på Lerums gymnasium och doktorand i tillämpad it mot utbildningsvetenskap, Skolverket m fl.