Koll på rättigheter i arbetslivet

Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Yrkesläraren

Hallå där Ellen Söderström som leder Koll på jobbet i Östergötland.

Vad är Koll på jobbet?

– Ett projekt som riktar sig till lärare och elever på yrkesprogrammen. Vi har utvecklat ett stödmaterial som kan användas i undervisningen för att hjälpa ungdomar att få koll på sina rättigheter i arbetslivet och under sin apl. Exempelvis gällande diskriminering, sexuella trakasserier och arbetsvillkor generellt. Tidigare har vi koncentrerat oss på skolor i Östergötland men nu ska vi arbeta mer rikstäckande.

Men det här ingår ju i den ordinarie undervisningen?

– Absolut, men det är mycket som ska klämmas in i schemat. Vårt material är tänkt att ge konkreta verktyg för att kunna arbeta med det här utan att det ska behöva ta så mycket tid. Dessutom är det inte är helt ovanligt att lärare känner sig osäkra på hur man ska undervisa om diskriminering.

Vilka typ av diskriminering är vanligast?

– Det handlar ofta om rasistiska och sexistiska jargonger som kan vara svårt att hantera för en person som är ny på en arbetsplats. Flera lärare har även berättat att arbetsplatser har uttryckt att de bara vill ta in elever som är etniskt svenska, så diskriminering kan ske redan i "rekryteringsfasen".

Har ungdomar dålig koll på det här?

– Man har blivit bättre på att prata om trakasserier, men har sämre koll på andra områden, som lönefrågor och anställningsvillkor.