Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Ämnesläraren | Lärare i praktisk-estetiska ämnen

De rutiner man sätter under skolåren lever uppenbarligen kvar i en någonstans, skriver Hampus Jarnlo.

I april hade vi en stegtävling på jobbet. De första dagarna kändes det lätt hysteriskt att bokstavligt talat ge sig ut för att promenera morgon, middag, kväll. Men ganska snabbt blev det en trevlig vana som – åtminstone delvis – levt kvar nu i maj och juni.

Mönstret känns igen från mitt tidigare liv. Fram till 18–19 års ålder tränade jag fotboll fem–sex dagar i veckan och hade, hjälpt av skola och familj, tydliga och bra rutiner i mitt liv. När jag tagit studenten, slutat spela fotboll och flyttat hemifrån blev det däremot lite mer löst i kanterna med sämre kosthållning, mer fest och betydligt luddigare rutiner.

Mån om tydliga rutiner

Jag förstår att det är lätt för 20-plussare att fastna i det läget med nya, sämre (o)vanor. Men de rutiner man sätter under skolåren lever uppenbarligen kvar i en någonstans.

För nu när jag själv har blivit förälder är jag väldigt mån om att vi ska ha tydliga och bra rutiner här hemma. Och min fotbollsträning från förr har blivit tre löpturer i veckan nu.

Därför är det väldigt inspirerande att läsa om idrottsläraren Anders Knophs arbete med att utrusta sina gymnasieelever i Torsby med verktyg som innebär att de kan göra kloka livsstilsval när de ska möta vuxenlivet. För även om inte alla kommer att följa tipsen direkt finns de kvar där inne – redo att plockas fram när tiden är mogen.

LÄS MER

Han tar tag i elevernas allt sämre livsstil

Idrottslärarens galna schema – 30 lektioner i veckan

Jarnlo: När blodet svallade hos våra idrottslärare

Ungas okunskap om privatekonomi får allvarliga konsekvenser