Bus med rektorn blev succé på Fritidshemmens dag

Fritidshemsläraren Sofia Högström är popcorn-försäljare och rektorn Cecilia Björklund får ”tigerbajs” på sig, med hjälp av Johan Axelsson. Hela skolan deltar när Fritidshemmens dag firas på Köpingebro skola. Foto: Vanessa Ferguson

På Köpingebro skola firades Fritidshemmens dag stort. I år var temat nöjesfält och den populäraste aktiviteten var utan tvekan ”dunk tank” med skolans rektor.
– Hela skolan jobbar tillsammans på fritidshemmet den här dagen, säger läraren i fritidshem Sofia Högström.

Fritidshemmens dag bjöd på strålande sol i Ystad. Strax utanför ligger Köpingebro skola, där fritidspersonalen för tredje året i rad ordnade festligheterna. De anställda på fritidshemmet har planerat dagen, men såväl klasslärare som kökspersonal och vaktmästare hjälper till under firandet. 

– På eftermiddagen sluter alla i personalen upp och gör det här för fritidsbarnen, säger läraren i fritidshem Sofia Högström.

På nöjesfältet fanns popcorn-hjul, spådam och aktiviteter som lindans på ”slack line”, ”what’s-in-the-box”(stick ner handen i en låda och gissa vad som är inuti), pricka burkar, ansiktsmålning och pilkastning på ballonger.

Ett stående inslag på Fritidshemmens dag på skolan är ”dunk tank” med rektorn. Barnen kastar en handboll och om de träffar skylten över rektorn får hon en dunk vatten över sig. 

– I år hade vi en extra överraskning, ett snurrande hjul som gjorde att rektorn även kunde få snor, i form av slime, eller tigerbajs (chokladpudding) på sig.

Det var populärt att försöka träffa skylten ovanför rektorn.

– Det är väldigt uppskattat både bland personal och elever, och inte minst av rektorn själv, säger Sofia Högström och skrattar.

För att barnen skulle sprida ut sig på de olika aktiviteterna fick de varsin bingobricka med alla aktiviteter. De fick också titta på en film som informerade om hur eftermiddagen skulle gå till innan de gick in på nöjesfältet. För att få sitt mellanmål behövde barnen göra minst tre aktiviteter och få ”tre i rad” på bingobrickan.

– Vi delade ut olika bingobrickor för att få barnen att prova på olika aktiviteter, det var inte säkert att man kunde gå med bästa kompisen på alla, säger Sofia Högström.

”Pricka burken” var en av aktiviteterna.

Varje station var bemannad med personal som prickade i aktiviteten på bingobrickan. Hamburgerservering och glassbord – med glass på tallrik och chokladsås – fanns också på nöjesfältet.
– I år sa vi att vi struntar i om de tar glass före hamburgaren, de får göra som de vill! säger Sofia Högström.

Hon tycker att det är viktigt att fira Fritidshemmens dag eftersom fritidshemmen ofta har dåliga förutsättningar, och tvingas göra sitt bästa utifrån det.

– Det är jätteviktigt att vi visar framfötterna, och vad fritidspedagogik är, genom att styra upp en sådan här dag. När skolan anordnar heldagar kring exempelvis avslutningar så tycker vi ofta att det skulle kunna göras lite bättre, nu visar vi hur vi gör det på fritids sätt. Genom att ha bingobrickor så flyter exempelvis aktiviteterna smidigt, utan en massa regler. Det blir fritt och barnen får röra sig som de vill.

Vid popcorn-hjulet kunde man vinna popcorn.

Vilka är dina bästa tips för en lyckad dag?

– Börja planera tidigt, det är A och O! Vi avsatte tid redan på påsklovet för att gå ifrån och måla, sy och fixa. Ha en dialog med ledningen så att man tidigt lägger in Fritidshemmens dag i kalendern och inte planerar något annat då. Om alla i personalen är med blir det ett gemensamt firande, säger Sofia Högström.

Köpingebro skola har cirka 360 elever, varav 200 är inskrivna på fritidshemmet. De flesta brukar vara med på Fritidshemmens dag. 

Får barn som inte är inskrivna på fritidshemmet komma?

– Vi har dragit gränsen vid dem som är inskrivna, men vi ska lyfta det till nästa år och kanske starta tidigare på dagen. Om det är någon som nyss fått syskon och vill komma så är vi inte stenhårda, förstås.

LÄS OCKSÅ

Fritidshemmens dag firades med ”Bäst-i-test”