Annas skola belönas av Generation Pep

Anna Karlsson är lärare i fritidshem på Korpadalsskolan, en av sex skolor i landet som blivit certifierade av Generation Pep. Foto: Privat.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Fritidspedagogik

Korpadalsskolans arbete med rörelse och hälsosam mat får en kvalitetsstämpel av Generation Pep. Rastaktiviteter har varit en viktig del, berättar läraren i fritidshem Anna Karlsson.

Korpadalsskolan i Karlshamn är en av sex skolor i landet som i år blivit certifierade av Generation Pep. Det är en ideell organisation som erbjuder verktyg och stöttar skolor i arbetet med att främja elevers fysiska aktivitet, hälsa och matvanor.

– Vi använder sedan några år Generation Peps verktyg. Vi har skrivit ner hur vi jobbat för att nå målen och i år fick vi full pott, säger Anna Karlsson, lärare i fritidshem. 

Vad har ni gjort?

– Vi arbetar med rörelse under hela skoldagen, med pulsträning på morgonen och ”brain breaks” under lektioner. På fritids har vi ”rastkul” några dagar i veckan, en rastbod där eleverna lånar lekmaterial och mycket rastaktiviteter och musik utomhus. Vår skolgård gjordes om för tre år sedan med hinderbana, skog, multiarena och två lekplatser, så rörelsemiljön är väldigt inbjudande. Vi samarbetar med matsalspersonalen för att miljön ska vara trivsam och pratar om mat och hållbarhet. Alla barn får komma och äta en lugn frukost i matsalen, för att se hur en bra frukost ser ut. 

Hur har ni firat? 

– Vi hade tre peppdagar i maj med olika stationer där eleverna gjorde hinderbanor, tabata, målade och peppade varandra att inte ge upp. Barnen tyckte att det var kul att få diplom av Carolina Klüft och prins Daniel, som är initiativtagare till Generation Pep tillsammans med kronprinsessan Victoria. 

Hur går ni vidare? 

– Nu plockar vi in andra delar, som att det är viktigt med sömn och att ta pauser. Vi ska titta på hur vi kan hjälpa eleverna att koppla av på fritids på olika sätt.  

Övriga skolor som premierats av Generation Pep är Västerstrandsskolan i Karlstad, Fredsborgskolan i Österåker, Vasaskolan i Danderyd, Runbackaskolan i Sollentuna och British Junior Eskilstuna. 

LÄS ÄVEN

Tinos lekotek är skolans mittpunkt

Nicklas digitala lösning fick fart på rasterna

Skolgårdsläraren får Barnidrottspriset