Skolverket vill lägga ner hantverksprogrammet

Utbildning i finsnickeri ska bli riksrekryterande istället för att ingå i hantverksprogrammet, enligt Skolverkets förslag. Foto: Björn Andersson
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Yrkesläraren

Skolverket vill lägga ner hantverksprogrammet och ge den dominerande frisörsinriktningen ett eget program. Därmed skulle de mindre inriktningarna som finsnickeri bli riksrekryterande istället.
– Vi är rädda för att det leder till färre snickeriutbildningar, säger Gustaf Lüning vid Sveriges hantverksråd.

Skolverket konstaterar att hantverksprogrammet är ”för brett konstruerat”, att examensmål och ämnesplaner ”fungerar som kompromisser som inte ger tillräcklig styrning för utbildningarnas olika inriktningar”.

Därtill ser man det som ett problem att hantverksprogrammet med tiden fått en kraftig slagsida mot inriktning frisör, barberare och hår- och makeupstylist. Cirka 90 procent av eleverna väljer numera den inriktningen.

Mot den bakgrunden föreslår Skolverket att hantverksprogrammet upphör och ersätts av frisör- och stylistprogrammet. Inriktningen textil design flyttas till estetiska programmet medan finsnickeri, florist och övriga hantverk blir riksrekryterande.

Dyster utveckling

Gustaf Lüning, som också är ordförande i Stockholms Snickarmästarförening, är orolig inför förändringen:

– Risken är att våra utbildningar blir ännu färre när vi inte längre blir del av ett större program. Och när en utbildning försvinner är det svårt att starta en ny med tanke på de stora investeringarna i nya maskiner.

Det har varit en dyster utveckling för inriktningen finsnickeri på senare år, visar Skolverkets statistik: För tio år sedan fanns den på 40 skolenheter, i fjol fanns den bara kvar på 16.

– Jag är rädd för att vårt yrkeskunnande är på väg att försvinna. Och försvinner det, är det väldigt svårt att få tillbaka.

Men det är uppenbarligen för få ungdomar som vill bli möbel- eller inredningssnickare?

 – Jag tror inte att förklaringen är så enkel, att kunna ett hantverk har faktiskt blivit allt trendigare, även bland yngre. Det handlar mer om att vi alla måste bli bättre på att marknadsföra utbildningen.

Han menar att det definitivt finns en stor arbetsmarknad där ute:

– I Stockholm har vi ett 70-tal snickerier anslutna till snickarmästarföreningen och jag vill påstå att varenda en skulle anställa idag bara de kunde hitta kompetent personal. Därtill behöver vartenda industriföretag några finsnickare var.

Skolverkets förslag till ändringar av hantverksprogrammet bakas ihop med förslaget om införande av ämnesbetyg. Det är oklart när riksdag och regering tar beslut i frågan.

Läs mer: 

Så ska fler välja yrkesprogram

Bitte tränar rakning nu när yrkesprogrammen ändras