Högskolebehörighet införs på alla yrkesprogram

Riksdagen har nyligen beslutat att högskolebehörighet ska ingå som grund på yrkesprogrammen. Vi har redan den modellen och det har bidragit till ökat söktryck, säger Henrik Ragnvaldsson, rektor i Umeå.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Yrkesläraren

Nu har riksdagen beslutat att högskolebehörighet ska ingå som grund på yrkesprogrammen framöver. På barn- och fritidsprogrammet vid Umeå elitidrottsgymnasium finns redan den modellen. Det har ökat söktrycket, säger rektorn Henrik Ragnvaldsson.

Regeringen har Iagt förslag om att grundläggande högskolebehörighet ska ingå som grund på yrkesprogrammen. Och riksdagen har nyligen klubbat igenom förslaget. Endast L och SD röstade emot.

Den modellen är redan införd på Umeå elitidrottsgymnasium. Det är nu fjärde läsåret i rad som engelska 6 och svenska 3 ingår på barn- och fritidsprogrammet. Även naturkunskap samt historia samhällskunskap 1a2 ingår som grund.

Ökat söktryck

Skolans rektor Henrik Ragnvaldsson säger att eleverna klarar programmet bra och att söktrycket har ökat i och med att det ger högskolebehörighet. Klasserna med 32 elever på programmet är fulla.

– Vi har elever från BF-programmet som goda ambassadörer för vår skola och programmet. Det bidrar till söktrycket. Ryktet om att vi har högskolebehörighet påverkar nog också. En del föräldrar resonerar som så att barnen få välja vad de vill bara de får högskolebehörighet.

Men det kan ju vara en lite grym inställning om ungdomen inte vill ha mycket teori?

– Jo, så kan det vara ibland. Men den problematiken märkte jag nog mer när jag var rektor på naturvetenskapsprogrammet där till exempel en del föräldrar pressade sina barn för att de skulle bli läkare, svarar Henrik Ragnvaldsson.

De som är oroliga för att läsa extra engelska och svenska kan de välja bort de kurserna på barn- och fritidsprogrammet?

– Ja, vi kan ju ha individuell anpassning och eleverna får ändå sin yrkesexamen, så det är inte så dramatiskt. Men under snart fyra år så är det nog bara någon enstaka som elev som valt bort engelska 6. Vi säger att högskolebehörigheten ligger i studieplanen och det framgår på vår hemsida. Vi lyckas även bra med genomströmningen, som brukar ligga runt 98 procent.

Tid för yrkesämnen

Henrik Ragnvaldsson tycker inte att högskolebehörigheten tränger undan yrkesinriktningen.

– Vi har 15 veckor apl och det finns utrymme för yrkeskurserna inom 2 500 poäng. Programmet blir lite mer styrt men eleverna har 200 poäng att välja fritt.

 – Stylistutbildningen på Dragonskolan i Umeå har också den här modellen med högskolebehörighet och det har också gett högt söktryck.

Umeå elitidrottsgymnasium är ett riksidrottsgymnasium med 15 olika specialidrotter.

 

Det här innebär beslutet:

Ändringarna i skollagen med högskolebehörighet som grund på yrkesprogrammen införs på utbildningar som startar höstterminen 2023. Beslutet innebär även att programmens omfattning ska utökas både vad gäller gymnasiepoäng och garanterad undervisningstid. Ett huvudsyfte med förändringarna är att fler ska lockas till att söka ykresporogram. Det ska dock vara möjligt för eleverna att välja bort den grundläggande högskolebehörigheten.

Läs mer: 

Välkomnar högskolebehörighet på alla yrkesporgram

De flyttar teorin till verkstaden

Kämpigt att läsa in behörighet