Nu är det dags att våga kaxa upp sig

Foto: Getty Images
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Yrkesläraren

Nu under hösten har många medarbetarsamtal. Här får du råd om hur du förbereder dig. Stå inte med mössan i hand!

Medarbetarsam­talet är ditt eget utvecklingssamtal och en möjlighet att få rektor att förstå vilket bra jobb du gör. Och även att förklara vad du behöver för att bli ännu bättre och att utvecklas i yrket. Samtalet ligger även till grund för kommande lönesamtal. Men det är skillnad mellan samtalen. En tumregel är att med­arbetarsamtalet är framåtblickande medan lönesamtalet är tillbakablickande.

Hur gör du då för att medarbetarsamtalet ska bli så bra som möjligt?

Jens Ranta, som är ombudsman på enheten för avtal och juridik på Lärarförbundet, betonar vikten av förberedelser.

Det är inget skryt att berätta att du levererar och vad du tillför skolan.

– Följ upp tidigare samtal. Vad går bra och vad har gått mindre bra? Hur behöver du stöd av din chef och dina kollegor för att komma vidare? De här frågorna är också något att fundera över kontinuerligt, inte bara en gång om året. Utvecklingssamtalet är ett bra tillfälle att lyfta vad du tycker, men det är inte en isolerad företeelse, säger han.

Magnus Blixt har ett förflutet både som rektor och lärare. Nu är han verksamhetsutvecklare för skolor i Uppsala kommun. Han framhåller betydelsen av att tala klarspråk under medarbetarsamtalet. 

– Rektorn är ingen tankeläsare. Han eller hon kan inte veta hur du upplever din arbetssituation och exakt vad du gör. Förbered dig mentalt på att förklara vad du tycker och stå upp för vad du behöver. Om rektor inte är med på noterna, bolla tillbaka bevisbördan och be din chef förklara hur han eller hon tänker, förtydligar Magnus Blixt.

Han poängterar att lärare, liksom deras elever, kan vara hjälpta av en handlingsplan för att utvecklas. Exempelvis kan en lärare som har en stökig klass behöva förbättra sitt ledarskap genom en handledare eller mentor.

Magnus Blixt uppmanar också till att inte hålla en alltför låg profil under samtalet.

– Det finns ingen anledning att stå med mössan i hand och förminska dig själv. Blygsamhet är en prydnad man inte kommer långt med. Det är inget skryt att berätta att du levererar och vad du tillför skolan, säger Magnus Blixt.

Samtidigt framhåller både han och Jens Ranta att tydlighet inte är detsamma som konfrontation. Att vara sur eller förorättad är heller ingen framgångsrik strategi, tvärtom.

– Gå in i samtalet med ett öppet sinnelag. Får du kritik – ta det inte personligt. Försök i stället klargöra vilka förväntningar din chef har på dig och fundera på det. Det ska finnas en ömsesidighet med ett givande och tagande i ett bra utvecklingssamtal, menar Jens Ranta.