Från yrkesgymnasium till slöjdlärare

Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Yrkesläraren

Björn Nilsson, 51 år, som sadlar om från yrkeslärare till slöjdlärare på grund av att Stockholms byggtekniska gymnasium har lagts ner.

Hur går det med studierna?

– Det fungera bra. Jag och fyra kollegor från byggymnasiet valde det här upp­lägget. Vi läser tre terminer halvfart på distans via Umeå universitet. När vi ses på Zoom så sitter jag i garaget och slöjdar. Vi ska lägga cirka 20 timmar i veckan på studierna. Jag jobbar heltid som slöjdlärare parallellt, så det är fullt upp. Till nästa år får jag behörighet i slöjd, trä och metall.

Vad kan du ta med dig i under­visningen från din erfarenhet som yrkeslärare?

– Själva handhavandet kan jag ta med mig när det gäller att spika, skruva, använda maskiner och måla. Efter 19 år som yrkeslärare på bygg så har man den känslan i handen.

– Jag undervisar på mellanstadiet så det blir inte några jättesvåra moment som vi gör. Men det finns alltid moment som jag behöver lära mig mer om, som till exempel svarven innan jag kan undervisa på den. Jag lär mig mycket genom utbildningen i Umeå.

Vad hände med de andra yrkes­lärarna när gymnasieskolan
lades ner?

– Skolan lades ner på grund av minskat söktryck även om det hade ökat lite när vi slutade. Den sista elevkullen går ut nu till sommaren. Några av mina kollegor blev utköpta, en del blev erbjudna jobb på andra skolor och jag och några kollegor erbjöds alltså att läsa till lärare i slöjd. Jag är målarlärare i botten.

Var du inte sugen på att gå tillbaka till målaryrket?

– Jag hade vissa funderingar på att gå ut till branschen och kanske bli arbetsledare. Men sen kom pandemin och stoppade mycket. Men jag ångrar inte att jag valt att bli slöjdlärare. Det är jätteroligt och ger nya erfarenheter och kunskap samt möjligheter att få undervisa yngre elever.