Kulturskolläraren Oskar har sämre lön än sina gamla elever

Oskar Forsberg uppskattar att arbeta med eleverna, men varje år överväger han om det är värt att fortsätta med så låg lön
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Ämnesläraren | Lärare i praktisk-estetiska ämnen

Oskar Forsberg arbetar som musiklärare på Uppsala kulturskola. Han överväger att sluta varje år – på grund av lönen.
– Jag har före detta elever som kollegor och de tjänar bättre än jag, trots att jag jobbat här i tio år.

Oskar Forsberg har läst våra artiklar tidigare i år om kulturskollärarnas dåliga löner. Och att lönerna därtill har halkat efter lärare i praktisk-estetiska ämnen i grund- och gymnasieskolan på senare år.

– Jag tycker att våra löner borde ligga på ungefär samma nivå. Visst, de har krav på lärarlegitimation som inte vi har, men många av oss har långa högskoleutbildningar.

Han tycker också att kulturskollärarnas arbetsvillkor tarvar löner på ämneslärarnas nivå.

– Vi jobbar inte sällan till halv nio på kvällarna. Och här på kulturskolan i Uppsala kan en lärare på heltid ha 60 individuella lektioner i veckan. När jag berättar detta för musiklärare i skolan tror de inte sina öron.

Fick inget lönepåslag två år i rad

Snittlönen för en musiklärare i grund- och gymnasieskolan i Uppsala län ligger på 37 988 kronor – medan en lärare på kulturskolan tjänar 33 720 kronor. Det visar den partsgemensamma statistiken från i våras, bearbetad av Lärarförbundet.

Oskar Forsberg, som fyllt 35 år, vill inte uppge sin exakta lön men säger att ”den ligger under snittet för kulturskollärare i länet”.

– Jag fick en höjning i år med 1 200 kronor och det var efterlängtat. Men under de två tidigare åren hade de nollat min lön trots att kollegorna fick normala årliga höjningar.

Varför höjdes inte din lön också?

– Motivet som de angav var att jag höll på att samla poäng till min kulturpedagogiska examen och att min höjning skulle komma när jag är klar med examen nästa sommar.

Men du accepterade inte det argumentet?

– Nej, jag har redan en lång utbildning bakom mig som självfallet borde räcka för att låta mig åtminstone följa med i löneutvecklingen. Jag gick fyra år på Kungliga musikhögskolan, ett år på Prags konservatorium och ett år på ett universitet i Texas.

Känns knappt möjligt att fortsätta

Han tycker att andra utbildningar än lärarexamen – även utbildningar i utlandet – borde väga tyngre när lönenivåerna sätts. Han uppskattar att arbeta med eleverna, men varje år överväger han om det är värt att fortsätta med så låg lön. Flera av hans kollegor har slutat.

– Ju äldre jag blir, desto mer funderar jag på att göra detsamma. Jag vill ju kunna vara med och försörja en familj, men med den här lönen känns det inte möjligt.

Just nu arbetar han en femtedel av sin tid som musiklärare på Estetiska gymnasiet. Först hade skolan tänkt ge honom samma lön som på kulturskolan, men han lyckades till sist få en löneökning på 20 procent.

– Det fick mig ännu mer att inse hur lågt betald jag är. När jag började på kulturskolan för tio år sedan var våra löner i stort sett på samma nivå som musiklärarnas löner i skolan.

Chefen: Jag håller med Oskar

Oskar Forsbergs lönesättande chef, biträdande kulturskolechefen Åsa Grentzelius, får läsa intervjun. Hon avböjer att ”kommentera en enskild lärares lön”, men i ett mejl kan hon svara ”generellt”:

– Jag håller med Oskar om att det känns märkligt att det blivit ett gap mellan kulturskolans och den övriga skolans löner. Det har gjorts välkomna satsningar på lärarlöner i grundskola och gymnasium, men kulturskolorna har inte fått del av dessa satsningar.

Hon berättar att Uppsala 2020 prioriterade lönerna inom kulturskolan, men att de ändå inte kom i nivå med övriga lärarlöner.

Blir svårt att rekrytera i framtiden

Åsa Grentzelius vill inte kommentera det faktum att nyanställda kulturskollärare har fått högre lön än Oskar, men betonar att man ”länge prioriterat att anställa pedagogutbildade lärare och strävar efter att lönerna ska spegla detta”.

– Att löner kan skilja sig mellan olika medarbetare är naturligt, det kan bero på både utbildning, erfarenhet och tillgång på lärare i det specifika ämnet.

Hon har inte samma upplevelse som Oskar Forsberg att flera lärare skulle ha slutat på grund av den låga lönen, även om ”flera lärare lyft löneläget som ett problem”.

– I framtiden kommer vi att få svårt att rekrytera lärare till kulturskolan om glappet mellan olika lärarrollers löner upplevs som alltför stort.

LÄS ÄVEN

Larmet: Kulturskollärare står inte ut längre

Lärarförbundets ilska mot katastroflönerna i kulturskolan

Så mycket tjänar lärare i praktisk-estetiska ämnen där du bor

Debatt: Sluta bedöma oss kulturskollärare för vad vi INTE gör