Hård kritik när stödet till kulturskolan halveras

Torgny Sandgren är generalsekreterare för Kulturskolerådet. Foto: Stock Adobe och Maria Hedberg/Kulturskolerådet
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Ämnesläraren | Lärare i praktisk-estetiska ämnen

Det statliga stödet till kulturskolan halveras nästa år, från 200 till 100 miljoner kronor. Men regeringen vill även fortsättningsvis se en nationell kulturskolepolitik.
– Dagens budgetbesked kunde ha varit ännu värre, säger Kulturskolerådets generalsekreterare Torgny Sandgren.

LÄS ÄVEN: Klart: Regeringens budget för skolan

Kort efter att finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterade budgeten fylldes Twitter av kritik mot beskedet om det minskade statsbidraget till kommunernas kulturskolor.

Även Torgny Sandgren är orolig:

– 200 miljoner utgör ungefär sju procent av budgeten för landets kulturskolor. Det är klart att en halvering av stödet kommer att märkas.

På vilket sätt?

– Framför allt kommer man att tappa fart i utvecklingsarbetet. Nya utbildningar och andra satsningar kan behöva läggas på is.

Sparkrav på 25 procent

Det som gör situationen ännu mer bekymmersam, menar han, är kommunernas försämrade ekonomi. Och att det ser ut att bli ännu sämre längre fram.

– Jag hörde just att Örnsköldsviks kulturskola har fått ett sparkrav på 25 procent. Vi lär få se fler sådana nyheter.

I er enkätundersökning 2020 svarade 16 kommuner att det finns en risk att kulturskolan måste läggas ner. Kommer risken för nedläggningar att öka nu?

– Svårt att säga, idag saknas bara kulturskola i en handfull kommuner. De minsta kommunernas kulturskolor kommer att få ökande problem framöver, kvaliteten kan försämras, men det kanske inte leder till nedläggning.

Det extra statliga stödet kom till 2016 för att öka likvärdigheten, stötta kulturskolor med dålig ekonomi och trygga tillgången till lärare. I början handlade det just om 100 miljoner kronor, samma summa som kulturskolorna får nästa år.

Därefter ökade anslaget till 200 miljoner – för att under en kort tid helt försvinna under M-KD-budgeten som S och MP fick regera på 2019.

”Skadlig ryckighet”

2020 ökade anslaget på nytt till 200 miljoner.

– Det har varit en skadlig ryckighet i stödet som har försvårat planeringen ute på kulturskolorna, säger Torgny Sandgren.

Samtidigt ser han det som ”glädjande” att regeringen även fortsättningsvis vill se en nationell politik för kulturskolan.

– Det var inte självklart att det skulle bli så. När regeringen Löfven 2014 meddelade att man ville utveckla en nationell strategi för kulturskolan så saknade förslaget stöd från både M, KD och SD.

I övriga Norden finns lagstadgade krav på att erbjuda kulturskolor och med detta krav följer ett statligt stöd. I Sverige saknas en sådan statlig reglering.

LÄS ÄVEN

Larmet: Kulturskollärare står inte ut längre

Kulturskolläraren Oskar har sämre lön än sina gamla elever

Lärarförbundets ilska mot katastroflönerna i kulturskolan

Israelsson: Låt eleverna gå till kulturskolan under skoltid!