34 inspirerande böcker för slöjdlärare

Tre av böckerna Ämneslärarens bokredaktör Cecilia Lindgren tipsar om.

Ämneslärarens bokredaktör Cecilia Lindgren tipsar om 34 inspirerande böcker för slöjdlärare.

Knivskolan – med tips & inspiration

Mikael Hansen

(Settern bokförlag)

I boken ”Knivskolan” får du lära dig att göra en kniv från grunden. Tydliga instruktioner och steg-för-steg-fotografier visar hantverket från skiss till färdig kniv. Du får också lära dig att göra en knivslida i läder. Här bjuds även på nyheter och fördjupning för den mer erfarna knivslöjdaren, tips och trix på olika tekniker och metoder och en massa inspiration. Knivslöjden har gamla traditioner, men hantverket är under snabb utveckling. Nya material och tekniker dyker upp. Mikael Hansen har under många år fördjupat sig i mängder av nya tekniker och det finns mycket nytt som aldrig tidigare har beskrivits i någon bok. Han har tidigare gett ut böckerna ”Knivmakarens ABC” och ”Den stora knivboken” (Settern bokförlag).

Skogen & slöjden

Pernilla Wåhlin Norén

(Natur & Kultur)

”Bara när vi förstår skogen kan vi ta hand om den. På det sättet är slöjden unik, den börjar i skogen och har sitt ursprung och sin utgångspunkt i materialens egenskaper och logik”, skriver Pernilla Wåhlin Norén i sin nya bok. Träd, sly, gräs, blad, bark, mossor, blommor och lavar. Med skogen som ingrediens får du lära dig olika metoder och tekniker för att slöjda. Här finns instruktioner till ett 30-tal olika projekt – allt ifrån att bygga bladgirlanger och växtkronor till att fläta korgar av pil, pressa blommor, göra en matta av mossa och bygga ett vindskydd. Förutom beskrivningarna bjuds här även på en massa inspiration. Pernilla Wåhlin Norén är arkitekt med slöjden som ingång i yrket. Hon är född i en hantverkande släkt i Dalarna och har slöjdat hela livet.

Vardagsslöjd – 18 projekt i trä och textil

Kerstin Neumüller

(Natur & Kultur)

I boken ”Vardagsslöjd” går kärleken till naturmaterial som en röd tråd. Här bjuds både nybörjaren och den med erfarenhet av hantverk på inspiration. Boken innehåller beskrivningar till 18 olika projekt i både trä och textil. Projekten kräver inga stora inköp eller ovanliga verktyg. Författaren guidar läsaren med steg för steg-instruktioner, och tydliga bilder och illustrationer. Häng med in i Kerstin Neumüllers verkstad där huggkubbe, träspån, symaskin och limpistol samsas. Lär dig tälja en knopplist, laga dina jeans, sy en keps, färga garn med växter och sy ett lapptäcke. Författaren är herrskräddare med hjärtat i hemslöjden. Hon har studerat hantverk och textilhistoria och gett ut flera praktiska hantverksböcker. 

Tälja köksredskap

Moa Brännström Ott

(Natur & Kultur)

 ”När jag täljer blir jag rofylld. Det är min avslappning, och att tälja bruksföremål till köket adderar en dimension till det meditativa”, säger Moa Brännström Ott. Hon har en examen i möbelsnickeri från Capellagården och har täljt sen hon var barn. I sin nya bok visar hon hur du kommer igång med täljandet, olika träsorter och vilka täljgrepp som är bra att kunna. Steg för steg instruktioner för att tälja raka skedar, stekspadar, böjda slevar, kåsor, salladsbestick och smörknivar. Här får du också lära dig hur du sköter och håller kniv och yxa vass. Moa Brännström Ott har tidigare utgivit boken ”Trä – snickerihandbok för inredning och odling”.

Fläta

Emma Dahlqvist

(Natur & Kultur) 

Att fläta korgar och väskor är ett av världens äldsta hantverk. Oavsett geografisk plats liknar teknikerna varandra, ofta är det bara materialen som skiljer sig åt. Här ger Emma Dahlqvist, konstnär och textildesigner, en introduktion till olika metoder att fläta korgar, väskor och accessoarer. Hon kombinerar traditionella flättekniker med nytänk. I boken visar hon flätningens variationsmöjligheter och tipsar om att våga testa nya material – återbrukat från sopsorteringen, naturmaterial från skogen eller ett nyköpt material. Det går att fläta med de flesta fibrer och flexibla material, nästan allt som kan böjas och formas tredimensionellt. I projekten som presenteras används till exempel pappersläder, ull, näver och ståltråd i teknikerna snedflätning, sjuflätning, rakflätning och hexagonflätning.

Estetikens möjligheter

Elisabet Malmström (red)

(Studentlitteratur)

”Människan behöver förmågan att röra sig mellan olika material och språk. Bildens, musikens och dansens uttrycksformer har olika sätt och betydelsebärande särdrag som kan användas ämnesöverskridande”, så står det i inledningskapitlet. Författarnas uppfattning är att estetiska ämnen och uttryckssätt ofta marginaliseras i det svenska utbildningssystemet. Därför fokuserar de i denna bok på betydelser av konstnärligt utforskande och estetisk pedagogik i bild, dans och musik. Läs om estetiska lärprocesser, styrdokument, det målande barnet, estetiskt ledarskap, semiotiska perspektiv, dans och matematik. Boken vänder sig till pedagoger i förskola, skola och vid lärarutbildningar.

Handkraft

Bo Madestrand, Klara G.

(Arvinius + Orfeus Publishing)

Det här är en hyllningsbok till alla de hantverkare som håller gamla traditioner och hantverk levande. Här berättas historierna bakom de olika hantverksyrkena, men också hur deras arbete ser ut i dag. I boken möter vi både hantverkare med fyrtio år i yrket och unga nykomlingar i början av sitt yrkesliv. Häng med till tapetmakarna Sara och Mats, som återupplivar gamla tapetmönster i en före detta fångvaktarbostad på Långholmen, perukmakaren Julia, som arbetat bakom kulisserna med stjärnor som Monica Zetterlund och Magnus Uggla, dockmakaren Arne, som samarbetat både med demonregissören Ingmar Bergman och rockbandet Teddybears, och tatueraren Sofie, som lärt sig hantverket i Hongkong. Boken publiceras av Stockholms hantverksförening och är en del av deras 175-årsfirande.

Verkstad – ett tidsdokument

Kristine Thenman, Hilda Grahnat, Liv Midbœ

(Arvika Konsthantverk)

I år fyller Arvika Konsthantverk hundra år. Det är Sveriges äldsta konsthantverkskooperativ. I den här maffiga och bildrika boken möter vi dagens tjugonio medlemmar. Här får vi besöka deras olika verkstäder, ateljéer och smedjor som alla ligger i Värmland – med tre undantag. De arbetar i läder, trä, keramik, textil, smide, akvarell och borstbinderi. Konsthantverkarna tillägnas varsitt kapitel i boken där de visar oss sin arbetsplats, beskriver arbetsprocessen och sitt yrke. Här berörs synen på arv och tradition, framtida utmaningar och möjligheter. Vi får läsa personliga berättelser om livsval, utbildningar, lärlingsskap och att vara självlärd. Kärleken till händernas arbete och materialet, men också om brödjobb och tidsekvationer. Projektet som ligger till grund för boken har pågått från 2019 – 2022.

Hammare & spik

Erik Eje Almqvist

(Natur & Kultur)

Snickra enkla möbler med endast hammare, spik och standardbrädor. Boken innehåller ritningar inspirerade av Enzo Maris idéer. Läs om att göra snygga snitt med sågen, spiktekniker, olika träslag och hur du behandlar dem.

Näver – fläta, tampa, vika

Emma Dahlqvist

(Natur & Kultur)

Näver har använts i tusentals år. Här får du en genomgång av dess historik, allt i från egenskaper, var du bäst skördar i skogen till näverslöjd. Boken innehåller 20 olika projekt i traditionella nävertekniker som tampning och flätning, men också moderna tekniker som näverorigami. Gör ett fodral till din Ipad, ett termosglas eller en nytolkning av den klassiska näverkonten. Emma Dahlqvist är textildesigner och konstnär. Hennes verk i näver har varit med på flera utställningar och vunnit priser och utmärkelser.

Karvsnitt – skära mönster i täljda föremål

Jögge Sundqvist

(Natur & kultur)

Att skära in mönster och symboler i trä är en folklig tradition, och en tradition som slöjdgurun Jögge Sundqvist håller liv i. Fast med hjälp av sitt eget förhållningssätt till slöjd: Precis som ”livet är all tradition förändring, allt är i ständig utveckling”. Han är professionell slöjdare och bjuder både nybörjaren och den erfarna hantverkaren på det mesta som behövs för att komma igång med karvsnitt. I boken beskrivs tekniker för uddsnitt, nagelsnitt, linjer och bokstäver. Boken innehåller 15 projekt, från enklare dekorationer av knivhandtag och skyltar till mer krävande projekt som askar och kammar. Men också ingående beskrivningar av symbolers betydelse inom folkkonst och äldre slöjdtraditioner.

Konsten att väva – en praktisk handbok

Amica Sundström, Åsa Pärson

(Bonnier Fakta) 

I den här konkreta och praktiska grundboken får du lära dig allt om vävning. Hur du sätter upp en väv, materialval, bindningslära och vävtekniker. Här finns också handfasta tips som tar dig vidare framåt och utvecklar din vävning. Boken innehåller 22 inspirerande vävprojekt, för både nybörjare och vana vävare, och är rikligt illustrerad med foton och pedagogiska illustrationer. Författare är två av Sveriges främsta handvävare – Amica Sundström, textilantikvarie vid Statens Historiska museer, och Åsa Pärson, konstnär och huvudlärare i vävning vid Konstfack i Stockholm. Båda är engagerade i Svenska Vävakademin som arbetar för att främja praktiska och teoretiska arbeten inom vävningens område i Sverige.

Kofta och klänning – sticka och sy dina egna kläder

Anna Bauer

(Polaris)

Anna Bauer är textilkonstnär med magisterexamen i textil konst från Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg. Hon har även studerat modedesign, mönsterkonstruktion och sömnad. Temat i hennes nya bok är favoritklädseln – klänning och kofta. Här får du nio grundmönster till stickade koftor i flera varianter, en långkofta och en kofta med inbyggd ”fylleknäppning”. Sen kan man variera ärmar, kragar eller mönster och sticka efter egna mått. Boken innehåller också sex grundmönster till klänningar att sy. Kombinera olika liv, kjolar och ärmar efter egen smak. Till hjälp finns också stick- och sytips, en beskrivning av grundläggande mönsterkonstruktion där du får lära dig hur du gör för att justera mönster efter dina mått och ett mönsterbibliotek med olika bårder.

Vardagsslöjd – 18 projekt i trä och textil

Kerstin Neumüller

(Natur & Kultur) 

I nya boken ”Vardagsslöjd” går kärleken till naturmaterial som en röd tråd. Här bjuds både nybörjaren och den med erfarenhet av hantverk på inspiration. Boken innehåller beskrivningar till 18 olika projekt i både trä och textil. Projekten kräver inga stora inköp eller ovanliga verktyg. Författaren guidar läsaren med steg för steg-instruktioner, och tydliga bilder och illustrationer. Häng med in i Kerstin Neumüllers verkstad där huggkubbe, träspån, symaskin och limpistol samsas. Lär dig tälja en knopplist, laga dina jeans, sy en keps, färga garn med växter och sy ett lapptäcke. Författaren är herrskräddare med hjärtat i hemslöjden. Hon har studerat hantverk och textilhistoria och gett ut flera praktiska hantverksböcker. 

Sticka vantar med Knitting Lotta

Lotta Lundin

(Semic)

Lotta Lundin gjorde succé när hon var med i tv och visade upp sina stickade vantar där mönstret föreställde Anders Tegnell! Lotta Lundin är formgivaren som började sticka och skapa unika mönsterbeskrivningar. Här i hennes första bok bjuder hon på mönsterkalas – sticka vantar med Håkan Hellström, Virginia Wolf, Bruce Springsteen, Astrid Lindgren eller Elvis Presley på. Här finns även motiv som rosa flamingos, katter, snöflingor och ekorrar. Pedagogiska beskrivningar och tydliga bilder gör det enkelt och inspirerande även för nybörjaren som vill börja sticka vantar. Boken innehåller totalt arton mönsterbeskrivningar. För ännu mer stickinspiration kan man följa henne på Instagram @knittinglotta.

Broderidrömmar – 20 moderna projekt att brodera

Cristin Morgan

(Lind & Co)

Cristin Morgan i Richmond, Virginia älskar att brodera och kallar sig ”fiber artist”. Hon är mer eller mindre självlärd och har jobbat professionellt med att brodera sen 2015. I hennes nyutkomna bok guidar hon läsarna i grunderna i klassiskt broderi genom 20 moderna och lekfulla handarbetsprojekt. Boken innehåller mönster att brodera på kuddar, kläder, väskor, tavlor eller att använda som smycken. Här finns inspiration både för den som är van broderare till nybörjaren. De färgglada projekten beskrivs detaljerat med bilder och tydliga steg-för-steg-instruktioner. Fem mönsterark med motiv som kan strykas direkt på tyget ingår. På författarens hemsida finns ”tutorials” (filmer) där hon visar hur man broderar olika stygn.

Sticka

Lærke Bagger

(Bonnier Fakta) 

Här är fokus på det vilda, uppseendeväckande och personliga – gärna stickat med restgarner. Laerke Bagger är en dansk designer och ”stickprofil” med en helt egen stil. Hon började sticka redan som barn, tack vare mormor, utbildade sig till textildesigner och rör sig i dag fritt mellan det traditionella handarbetet och modevärlden. Boken innehåller stickbeskrivningar, teknikavsnitt och tips på hur man kan jobba med färger och olika skisstekniker. Mönster och beskrivningar på allt från att sticka en fuskpälsjacka, scrunchies, arbeta med motveck till att pärlsticka en tröja. Vill man få mer stickinspiration kan man följa Bagger på Instagram.

Modevetenskap – nya perspektiv på mode, stil och estetik

Emma Severinsson och Philip Warkander (red.)

(Apell förlag)

Modevetenskap etablerades som en egen akademisk disciplin 2006, och är i dag ett brett och tvärvetenskapligt forskningsfält. Här skriver en mängd forskare om allt ifrån historiska studier om korsetter och hattar, modets klimatpåverkan till nya konsumtionsmönster på internet och sociala medier. Innehållet är uppdelat i tre teman; Modevetenskapens historiska perspektiv, Mode, marknad och marknadsföring och Mode som industri, arbetsplats och produkt. Läs om den svenska modevetenskapen, hemsytt mode under andra världskriget, svenska modetidningar och modets demokratisering, kläders miljöpåverkan ur konsumentperspektiv, kreatörens förändrade roll i en tid av hållbarhetssträvan, föreställningar om lyx i reklamfilmer och en introduktion till estetiskt arbete. 

Manligt mode – en okänd historia

Ingrid Giertz-Mårtenson (red)

(Langenskiöld förlag) 

Kända modehistoriker öppnar dörren till mannens garderob och djupdyker i ämnet manligt mode. Här presenteras herrmodets utveckling från 1500-talet och framåt – stilar, perioder, och samhällsförändringar som präglade modets utveckling. Bokens avslutande kapitel belyser herrmodet de senaste decennierna med nära kopplingar till musik, kroppskultur, sport- och outdoormode. Kläder som berör genus-, norm- och klimatfrågor. Rikt illustrerad med både historiska och aktuella bilder på plagg, detaljer, företeelser och personer som påverkat det manliga modet. Några som bidragit med texter är Elizabeth Wilson, Claire Wilcox, Carolina Brown, Lena Rangström, Susanne Ljung, Johan Hakelius och Daniel Lindström. Bokens huvudredaktör Giertz-Mårtenson är modehistoriker och hennes strävan är att lyfta fram modets status som kulturuttryck. Hon initierade etableringen av mode som vetenskaplig disciplin vid Stockholms universitet 2006.

Estetikens möjligheter

Elisabet Malmström (red)

(Studentlitteratur)

”Människan behöver förmågan att röra sig mellan olika material och språk. Bildens, musikens och dansens uttrycksformer har olika sätt och betydelsebärande särdrag som kan användas ämnesöverskridande”, så står det i inledningskapitlet. Författarnas uppfattning är att estetiska ämnen och uttryckssätt ofta marginaliseras i det svenska utbildningssystemet. Därför fokuserar de i denna bok på betydelser av konstnärligt utforskande och estetisk pedagogik i bild, dans och musik. Läs om estetiska lärprocesser, styrdokument, det målande barnet, estetiskt ledarskap, semiotiska perspektiv, dans och matematik. Boken vänder sig till pedagoger i förskola, skola och vid lärarutbildningar.

Trettiofem sockor

Maja Karlsson

(Bonnier Fakta)

Maja Karlsson var sex år när hennes mormor lärde henne att sticka och sedan dess har hennes fascination av stickningens möjligheter bara växt. I hennes nya bok är temat stickade sockor och här finns allt ifrån den enklaste nybörjarsockan till mer avancerade mönster. Boken innehåller beskrivningar och diagram som är lätta att följa, här finns också en pedagogisk stickskola för olika konstruktions- och teknikmoment. Författaren inspireras bland annat av allmogens och kulturhistoriens värld och vill spegla det i sina mönster och plagg. På Instagram kan man se hennes inspirationsbilder på @majasmanufaktur.

Verkstad – ett tidsdokument

Kristine Thenman, Hilda Grahnat, Liv Midbœ

(Arvika Konsthantverk)

I år fyller Arvika Konsthantverk hundra år. Det är Sveriges äldsta konsthantverkskooperativ. I den här maffiga och bildrika boken möter vi dagens tjugonio medlemmar. Här får vi besöka deras olika verkstäder, ateljéer och smedjor som alla ligger i Värmland – med tre undantag. De arbetar i läder, trä, keramik, textil, smide, akvarell och borstbinderi. Konsthantverkarna tillägnas varsitt kapitel i boken där de visar oss sin arbetsplats, beskriver arbetsprocessen och sitt yrke. Här berörs synen på arv och tradition, framtida utmaningar och möjligheter. Vi får läsa personliga berättelser om livsval, utbildningar, lärlingsskap och att vara självlärd. Kärleken till händernas arbete och materialet, men också om brödjobb och tidsekvationer. Projektet som ligger till grund för boken har pågått från 2019 – 2022.

Du kommer att kunna makramé när du är klar med den här boken

Tiffany Allen

(Tukan förlag)

Makramé är tekniken där man med snören gör flätningar och knopar i olika mönster för att tillverka till exempel korgar, väskor och fransar. Det här var en vanlig sysselsättning bland sjömän på 1800-talet. Bokens författare, kanadensiska Tiffany Allen lämnade sin karriär inom fastighetsförvaltning för att helhjärtat ägna sig åt just makramé. Hennes största inspiration är naturens färger och former. I sin nya bok lär hon ut hantverket från grunden med tydliga illustrerade steg-för-steg-instruktioner där knutar och tekniker visas. Läs om olika tekniker, verktyg och material. Boken innehåller 20 enkla och anpassningsbara projekt – allt ifrån väggbonader, nätkassar till blomamplar. 

Sticka nordiskt – 150 traditionella mönster

Mary Jane Mucklestone

(Lind & Co)  

Författaren är en amerikansk stickdesigner med släkt från Norden som vuxit upp med stickade tröjor och vantar med nordiska mönster. Hennes intresse för folklig stickning och handarbete har tagit henne världen runt. I den här boken presenteras 150 traditionella nordiska mönster med stjärnor, renar, hjärtan, fåglar, grisar, granar ... Hon vänder sig både till nybörjare och vana stickare. Här beskrivs baskunskaper och olika tekniker för mönsterstickning. Läs om rundstickning, steekar, tofsmallar, uppläggning, flotteringar, stickfasthet och garnbyten. Gott om färgbilder och tydliga mönsterdiagram.

Harry Potter – Magisk stickning

Tanis Gray

(Rabén & Sjögren)

Här är boken för alla sticksugna som älskar Harry Potter. 28 stickmönster i olika svårighetsgrader inspirerade av Harry Potter-filmerna. Du kan sticka Hermiones tidvändartröja, elevhemshalsdukar, Expecto Patronum-vantar, professor Umbridges katthalsduk, Mrs Weasleys jultröjor... Förutom alla stickbeskrivningar innehåller boken kostymskisser, kul fakta, foton och bakom kulisserna-skvaller från Harry Potter-filmerna. Fram med stickor och garn och börja skapa stick-magi!

Virka rutor – magiska mönster för plagg och prylar

Maria Gullberg

(Polaris)

Rutor för alla, från nybörjare till de mer avancerade som kanske vill pröva mosaikvirkning. Använd rutorna till tröjor, sjalar, kuddar och plädar. Gullberg har förnyat virkningen i Sverige och utvecklat nya tekniker, spännande strukturer och mönster. Hon är formgivare, inspiratör och håller både kurser och ställer ut.

Virka med Bella Coco

Sarah-Jayne Fragola

(Legind)

”Virk-influencern” Sara-Jayne Fragolas passion är att virka och lära ut virkning. Sen tio år driver hon under namnet Bella Coco Chrochet både blogg och YouTube-kanal där hon lägger upp sina instruktionsfilmer. Nu kommer hon i bokform.

Din officiella Pokémon-virkbok

Sabrina Somers

(Legind)

Virkboken för alla Pokémonfans. Här finns detaljerade steg för steg-instruktioner för att kunna virka tjugo olika Pokémons. Projekten är indelade i tre svårighetsgrader – Nybörjare, Lätt och Medel. Massor av färger och former för rolig virkning.

Sy – från snickarbyxa till sommarklänning

Jenny Hellström Ruas

(Natur & Kultur)

Innehåller tolv nyritade mönster på klänningar, kjolar, snickarbyxor och blusar i storlekarna XS–XXL. Alla modeller är uppsydda i olika inspirerande varianter, flera av dem i återanvända tyger. Passar nybörjare med lite tålamod och de mer erfarna.

Mumindalens stickbok

(Förlaget M)

För varje bokstav i alfabetet finns ett stickmönster med Muminmotiv och en vers om någon av de bekanta invånarna i Mumindalen. Boken innehåller 29 nya mönster från kända stickdesigners på sockor för fötter i alla storlekar.

Vi ska sy och vi ska klippa

Åsa Fredriksson

(Books on Demand)

En E-bok med textila slöjdprojekt som passar 12–15-åringar, med lite handledning av sin lärare. Instruktioner och mönster till 30 projekt i sömnad, lappteknik, tryck, broderi, stickning, virkning, vänskapsband och att färga med indigo.

Virkade vänner – 50 oemotståndliga djurkompisar

Kerry Lord, Catharina Andersson

(Tukan förlag)

Virkdesignern Kerry Lords nya bok innehåller tydliga steg-för-steg-instruktioner där varje djur kan virkas i fyra olika storlekar. Projekten är indelade i tre olika svårighetsnivåer. Möt tapiren Steve, kamelen Erika, surikaten James, bävern Linda och fjällräven Aurora.

Sticka och virka vackra sjalar, mössor, sockor och vantar

Jenny Alderbrant och Kamilla Alderbrant

(Semic)

Sugen på att virka en keps med inspiration från 1960-talet? Här bjuds på ett trettiotal mönster på allt från vackra sjalar, värmande vantar till olika huvudbonader. Tydliga instruktioner på både enfärgade och flerfärgade projekt att sticka eller virka.

Julstickat – roliga julprojekt att sticka till stora och små

Jorid Linvik

(Lind & Co)

Stickbok där julen är den röda tråden. Flera av projekten lämpar sig väl för nybörjare, andra kräver en lite mer erfaren stickare. Beskrivningar med tydliga diagram och informativa bilder. Här finns praktiska tips om stickor, garnkvaliteter och stickfasthet. Återstår bara att välja ett julprojekt – grytlapp, pannband, snögubbe, ängel, julgranspynt, rosetter ... Författaren Jorid Linvik har tidigare utkommit med flera böcker om stickning.

LÄS ÄVEN

Slöjdguru ger uråldrig teknik ett uppsving

Tipsen som tar slöjden ut i skogen

Fullträff när barnen får slöjda på fritids

Slöjden lyfter när elevarbeten skänks till Stadsmissionen