Nu möts lärare och forskare: ”Klyftan är för stor”

Eva Hartell, forskare och arrangör, samt ett antal av deltagarna.
Forskning
I helgen delar över 70 föreläsare med sig av forskning och erfarenheter från undervisning och lärande på konferensen Research Ed. Föreläsningar och samtal om allt från AI, läsning och inkludering till pluggstrategier sänds på webben och samlar över 500 lärare och forskare i Haninge.
– Många olika perspektiv kommer att presenteras, men alla ska kunna backa upp det man säger med egen eller annans forskning, säger Eva Hartell som deltar som forskare och arrangör.
Research Ed är en undervisningskonferens som arrangeras på flera platser runtom i världen. Syftet är att samla lärare, forskare och olika typer av makthavare inom undervisning och lärande och på lördag samlas över 70 föreläsare och cirka 550 lärare i Haninge.
– Det är många starka röster om skolan och en ganska salig blandning av professorer, skolutvecklare, lärarutbildare, lärare och andra som vill utveckla undervisning med vetenskaplig grund, säger Eva Hartell som forskar om undervisning vid KTH och är anställd av Haninge kommun.
Allt från AI till studiestrategier på agendan
Bland de internationella namnen finns den brittiske professorn Dylan Wiliam som deltar i ett rundabordsamtal med bland andra den kanadensiska forskaren Nidhi Sachdeva om AI:s möjligheter och utmaningar i undervisning.
Psykologen Casper Hulshof berättar om nya och gamla missvisande myter inom undervisning och brittiska läraren och undervisningsutvecklaren Kate Jones delar med sig av strategier för återkoppling i klassrummet.
– Ett nytt och intressant inslag från svensk forskning är ett par KTH-studenter, Ellen Olsson och Linnea Svensson, som forskat om studiestrategier i matematik och vilken påverkan de kan ha på provresultat, säger Eva Hartell som konstaterar att ingen kan ta del av allt som händer under lördagen, men påminner om att det mesta också går att ta del av i efterhand.
– Ett värde med ett så här omfattande program är att man kan hitta något som överraskar. Det är ett tips: välj något som du inte känner till sedan tidigare! säger Eva Hartell.
Svenska forskare och lärare på plats
Kognitionsvetenskap inom undervisning och lärande är representerat av flera forskare som bland andra Malin Jansson, KTH, Jonas Linderoth, Göteborgs universitet, Simon Skau från Karlstad universitet och Daniel Willingham från University of Virginia.
En av de som deltar på plats är Vi Lärares medarbetare Fredrik Sandström, lärare, krönikör och författare och även redaktör för Lektionsbanken.
– Klyftan mellan forskare och lärare är generellt för stor. När lärare kan möta de forskare som är intresserade av skola och undervisning så brukar det bli både dynamiskt och matnyttigt och det här är ett sånt tillfälle, säger han.
– Det är inte så lätt för lärare och forskare att mötas i praktiken, men nyfikenheten är stor för varandras kunskaper, är min erfarenhet.
Fredrik Sandström ”åker mest för sitt eget intresse”, men deltar också i ett rundabordsamtal om läsning. Han vill avdramatisera litteratur och har både handfasta råd för klassrummet och idéer om hur skolan ska utvecklas för att sänka trösklarna för fler elever.
– Det är väldigt stimulerande att vara i en sån här miljö och konstruktivt när man kan se möjligheter tillsammans. I andra skolsammanhang kan ramarna vara väldigt givna av planer, lagar och regler, men här är det öppet och inbjudande med utveckling och vetenskap i fokus, säger han.
Sänds direkt på webben
Den ideella organisationen Research Ed är brittisk, men konferensen hålls för sjunde gången i Sverige. Haninge kommun upplåter Fredrika Bremergymnasiet för konferensen som pågår under lördagen.
Konferensen är fullbokad för besökare på plats, men i stort sett alla föreläsningar och rundabordsamtal sänds direkt på webben eller går att ta del av i efterhand via konferensens webbplats.
LÄS MER OM FORSKNING:
Ny sajt om vetenskap och forskning – för alla lärare
Därför faller kollegialt lärande ofta platt i praktiken
Yrkeslärare uppfinner specialpedagogiska lösningar
Forskaren: Att lyckas är viktigare drivkraft än lust
Här samlas lärare från 30 länder kring forskning: ”Inspirerande”