Emma stängs av från skolan – är gravid: ”Vill verkligen jobba kvar”

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

Sedan ett halvår tillhör inte vaccinerade gravida kvinnor någon riskgrupp för covid-19. Ändå är flera lärare i Stockholm utestängda från sina arbetsplatser.
Emma Skoglund förbjuds arbeta med ett stort inkomstbortfall som följd.
– Den psykiska aspekten är jobbigast. Jag vill verkligen jobba kvar, säger hon.

Emma Skoglund, bildlärare på en mellanstadieskola i Stockholm, fick nyligen besked från sin chef att hon inte får vara på sin arbetsplats från 7 november. Hon går då in i graviditetsvecka 20.

– Det var biträdande rektor som meddelade mig muntligt under ett avstämningsmöte i september. På mötet lyfte jag att jag var gravid, det kommer ändå synas, och eleverna hade redan sett och pratat om det.

Ett par dagar senare kontaktades hon av sin chef som meddelade att henne tjänst ligger ute, att skolan söker en bildlärare från 7 november, och att tre kandidater intervjuas.

”Kände till att man kan bli avstängd”

Valde du att berätta med tanke på kommande föräldraledighet, eller för att du visste att gravida riskerar stängas ute från arbetsplatsen?

– Jag kände till att man kan bli avstängd och ville hålla en dialog kring det. När höstterminen började fick vi besked från en annan biträdande rektor att reglerna ligger kvar. Min chef frågade om jag ville arbeta vidare, jag har tagit sprutor och svarade ja. Dessutom jobbar jag bara 80 procent sedan augusti, har halvklasser och äter inte i matsalen alla dagar.

Kände du till att arbetsgivare är skyldiga att göra en individuell riskbedömning innan beslut fattas?

– Jag var osäker på det och fick besked att vi har ett avstämningsmöte 20 oktober och att vi då ska göra en riskbedömning, samt prata om överlämning till vikarie. Men ska inte en riskbedömning göras innan beslut om avstängning?

– Det här sker i en omvänd ordning. Reglerna från Stockholms stad är otydliga och ingen verkar veta vad som egentligen gäller.

Betydande ekonomisk förlust

Maxbeloppet för den som går hemma med graviditetspenning är maximalt 770 kronor dag. För Emma Skoglund kommer en avstängning innebära en betydande ekonomisk förlust.

– Det är stressande i sig men det ekonomiska bortfallet är ändå inte värst, utan isoleringen… att behöva gå runt hemma i över fyra månader. Jag är lite orolig, det kommer inte vara lätt rent psykiskt.

Hon berättar att hon umgåtts med tanken att skaffa ett extrajobb.

– Det är klart att den ekonomiska biten också spelar roll för mig, en kollega till mig förlorade 17 000 kronor i månaden när hon var avstängd. Jag kan arbeta, är vaccinerad och har haft corona.

Tio lärare avstängda

Irene Ziverts är biträdande föreningsombud på LR i Stockholm. Hon har länge slagits för att gravida lärare som velat arbeta kvar men ändå stängts av ska få upprättelse och ekonomisk ersättning.

Irene Ziverts upprörs över hur Stockholms stad fortsätter att belägga gravida lärare med arbetsförbud, trots att FHM fastslagit att de inte längre tillhör en riskgrupp. I skrivande stund är tio lärare avstängda från jobbet, och sedan de första arbetsförbuden trädde i kraft i mars 2021 har 60–70 LR-medlemmar i Stockholm tvingats gå hemma utan lön.

”Måste finnas jobb för gravid”

– Riskbedömningar ska vara individuella, men det är bara ifyllda mallar och i något fall står inte ens namnet på medarbetaren det gäller. Vi anser att man ska göra en omplaceringsutredning i hela staden för det måste finnas jobb som en gravid kvinna kan utföra. Men det vägrar arbetsgivaren, man har inte gjort några omplaceringsutredningar alls, säger Irene Ziverts.

Andra kommuner, exempelvis Lund, har slutat stänga av gravida medarbetare.

– I Lund upphörde det vid terminens början utifrån de uppdaterade riktlinjerna, säger LR:s biträdande föreningsombud Robert Jivegård.