Ooops, nu stavdae jag fel igen

Den här artikeln publicerades ursprungligen på tidningengrundskolan.se

Glöm stavfel och andra pinsamma språkmissar. Här är 10 digitala verktyg som hjälper dig som grundskollärare att skriva rätt.

Illustration: Saga Bergebo/Form Nation

Få saker kan göra föräldrar lika irriterade som en lärares stavfel. Men de flesta språkfel är faktiskt ganska onödiga. Det finns nämligen gott om digitala verktyg som hjälper en grundskollärare att skriva rätt. Här är tipsen du inte vill vara utan.

Blixtsnabb språkkoll

Det enklaste tipset är förstås att använda ordbehandlarens stavningskontroll. Oavsett om du kör Word, Libre office eller Google dokument så finns ett svenskt rättstavningsverktyg inbyggt. Du hittar det som regel under menyn Granska eller Verktyg. Använder du Microsoft word får du inte bara hjälp med stavning utan även med grammatiska fel.

Bästa ordlistan i fickan …

Svenska Akademiens ordlista (SAOL) har länge varit ett måste i våra bokhyllor, och numera finns den även som gratisapp till mobilen eller surfplattan. Appen hjälper dig båda att stava och böja orden korrekt.

Du hittar SAOL i Google play butik (Android) eller App store (Iphone/Ipad).

… eller datorn

Föredrar du att använda datorn finns SAOL som sajt. Här hittar du även två andra källor: SO (Svensk ordbok), som beskriver vad orden betyder och SAOB (Svenska Akademiens ordbok) som är en historisk ordbok.

Du når alla i samma sökning. svenska.se

Få koll på aktuella ord

Vanliga ordlistor är dåliga på aktuella ord, men här kan TT-språket hjälpa dig. Det är nyhetsbyrån TT:s språksajt, och den visar bland annat hur man skriver länder, nationaliteter och utländska namn korrekt.

tt.se/tt-spraket

Variera språket

En text blir roligare med hjälp av synonymer, och du kan få hjälp att hitta dem på en digital synonymordbok. Skriv in ett ord så får du förslag på synonymer och motsatsord.

synonymer.se

Hitta alla nyord

Varje år publiceras den svenska nyordslistan. Den samlar ord och

fraser som har dykt upp under året – och som dina elever förmodligen brukar använda. Nyordslistan tas fram av Språkrådet och publiceras på deras fullmatade språksajt. Missa inte heller avdelningen språkrådgivning där du hittar en frågelåda med svar på viktiga språkfrågor.

sprakochfolkminnen.se/sprak

Engelskt lexikon utan kostnad

Många grundskollärare måste även kunna skriva korrekt engelska, och du kan förstås byta från svensk till engelsk rättstavning i ditt ordbehandlingsprogram (se ovan). Ett annat tips är att använda Tyda, som är ett kostnadsfritt svenskt-engelskt lexikon.

tyda.se

Automatisk koll på engelska

Grammarly ger dig mer avancerad engelsk språkhjälp. Ladda bara upp eller klistra in den engelska text du har skrivit så markeras dina fel. Det handlar inte bara om stavning utan även om andra skrivfel, exempelvis att du har missat ett bindestreck eller en apostrof. Grammarly finns i en betalversion, men gratisversionen räcker långt för de flesta.

grammarly.com

15 minoritetsspråk på samma sajt

Om du behöver hjälp med andra språk än svenska och engelska finns Lexin, som är ett nätlexikon mellan svenska och femton minoritetsspråk. Här får du exempelvis hjälp med ord och begrepp på persiska, bosniska och finska.

lexin.nada.kth.se

Skolord på andra språk

Vad heter ”textilslöjd” på arabiska och hur säger man ”nu är det rast” på spanska? Ja, det är viktigt att kunna några viktiga skolord på andra språk, oavsett om ni har kontakt med skolor i andra länder eller utlandsfödda elever. För att få hjälp kan du använda söktjänsten Skolord från Karlstads universitet.

pedagogvarmland.se/skolord