Tänk inte positivt – tänk negativt

Den här artikeln publicerades ursprungligen på forskolan.se

Ropar du ofta ”high five” och låtsas som problem inte finns? Du kanske ska testa att vända blicken mot det som är svårt i stället. Att lära sig hantera negativa känslor och tankar kan hålla utmattningen borta.

Har du fått nog av glada tillrop och optimism ? Många känner ett behov av att få borra ner i det mörka och svåra, säger Ida Hallgren som håller kurser i negativt tänkande. Illustration: Istock

”Döden, döden” började författaren Astrid Lindgren sina dagliga telefonsamtal med systrarna. För då var det ämnet avklarat och så borde kanske fler av oss göra, tror Ida Hallgren, psykolog och doktorand i praktisk filosofi.

– Vi kan inte barrikadera oss från allt som är negativt, men i dagens ”positivitetsvåg” har det blivit så att vi hoppar över problem eller låtsats som om de inte existerar, säger hon.

Vi människor vill inte ha negativa känslor, det finns inbyggt i oss att vi inte vill känna obehag, ändå gör vi det. Genom övning kan vi bli bättre på att lyssna till all information i form av känslor och tankar – även de negativa – och acceptera dem. Sedan ett par år tillbaka håller Ida Hallgren kurser i negativt tänkande och hon har märkt ett stort sug från allmänheten att borra mer i det mörka och svåra.

Att säga till någon att inte vara så negativ blir ett sätt att tysta andra på.

– Om vi bara låtsas som om vi inte har de känslorna eller inte tar till oss negativa tankar kan vi bli utbrända. På det personliga planet verkar det faktiskt som att personer som är väldigt optimistiska kan ha större problem att hantera en livskris, eftersom de kan vara oförberedda när den väl in­träffar, säger hon.

Att sakna verktyg för att hantera svårigheter fungerar alldeles utmärkt så länge allt flyter på ungefär som vanligt, men om stressen ökar och vi fortsätter att ignorera våra känslor av obehag kan det gå illa. Då kanske vi inte märker kraschen förrän den redan har inträffat.

Finns det inte en risk för att man bli deprimerad om man börjar med negativt tänkande?

– Nej, om man tror att man faller in i en depression för att man släpper fram något nega­tivt – då har vi verkligen tappat verktygen. Att förhålla sig till negativa tankar på ett smart sätt hjälper oss.

Det handlar om acceptans för att livet kommer att innehålla begränsningar och obehag, säger Ida Hallgren.

Bara för att man har koll på sina negativa känslor och tankar som finns i omlopp behöver man inte agera på dem, utan det räcker att notera att de finns där.

– Som smålänning vill jag lyfta den gamla småländska hälsningsfrasen ”vad är som värst”? Som jag tycker att vi skulle kunna använda mer, säger hon.

Att lufta obehaget och plågorna med våra medmänniskor kan göra att det hela känns lite bättre. För vi kan behöva stanna upp och prata om det i livet som det inte finns någon lösning på.

– Vi är dödliga, vi kan inte vända det till något positivt. Och vi kan behöva hjälp att hantera det, säger hon.

Att tänka negativt innebär många gånger att acceptera att livet har sina negativa sidor.

– Och man behöver inte alltid peppa och krampaktigt försöka hitta det positiva, säger Ida Hallgren.

Genom att sätta sig ner och reflek­tera över hur man själv ser på sina negativa tankar och käns­lor är en bra övning som kan leda till intressanta insikter.

– En del av oss har tankar om att vi är misslyckade om vi har en negativ känsla. Kanske är vi fostrade i sociala medier, där vi ska visa upp lycka, positiva känslor och möjligheter, men inte problem, säger hon.

Om någon i gruppen ofta uttrycker missnöje eller negativa känslor kan andra känna sig obekväma. Det är för att många vill hålla sina egna obehagliga känslor på avstånd. När man inte har verktyg för att hantera negativa känslor och tankar är det lättare att omge sig med ja-sägare.

– Men jag tror att vi behöver vara mer som Ronja Rövardotter. Om vi ska akta oss för något så behöver vi först gå dit. För även om vi har pressat fram ett positivt tänkande så finns oron och de oreflekterade tankarna ändå kvar, fast på ett omedvetet plan. Det gäller att vända blicken mot det mörka så att vi kan hantera informationen som finns i de negativa känslorna, säger Ida Hallgren.

Positivt tänkande används ofta som härskarteknik för att trycka ner de som tänker mer negativt och vill bromsa projekt.

– Att säga till någon att inte vara så negativ blir ett sätt att tysta andra på. Men den som stämplas som gnällspik kan faktiskt vara en resurs för att förebygga problem. Det är bra om den med jobbiga åsikter får tala till punkt, säger Ida Hallgren.

En bra sak att ha i åtanke är att de som är lite mer pessimistiska ofta faktiskt kan vara mer realistiska än de som har en mer optimistisk syn. Inför en ny termin kan det därför vara en god idé att låta hela arbetsgruppen göra en så kallad ”negativ brainstorm”.

– Där blir det fritt fram att lufta allt som kan tänkas gå fel under kommande termin. Alla får sätta ord på det. Dels kan det vara skönt att lyfta saker som man oroar sig för. Och dels kan man verkligen få syn på saker som man behöver ta tag i. Ibland kan det bli ganska roligt också!

Vid omorganisationer är det extra viktigt med negativ brainstorm.

– Förändringar är alltid obehagliga och skrämmande och vi behöver acceptera att man inte kommer att ha full kontroll. Det gäller att inte ha en rosenrosa syn, vi behöver veta att förändringar är slit­samma och tänka ut hur kraven kan sänkas så att inte folk går in i väggen, säger hon.