Notoriska senhämtare

Den här artikeln publicerades ursprungligen på forskolan.se

Hur hanterar man föräldrar som alltid hämtar sent? Det schema som föräldrar lämnar ska förskolan kunna lita på, påpekar Kent Roslund.

Foto: Shutterstock

Fråga: På min förskola är det ett par föräldrar som ofta hämtar sitt barn för sent. Hur kan jag ta upp det på ett bra sätt?

/Nicke

Svar: Att passa tider har flera perspektiv. Barn kan bli oroliga när den som ska hämta inte kommer. Ni har lagt upp planering och bemanning utifrån lämnade scheman. För föräldern kan det handla om tidsoptimism, en bråkande arbets­givare eller ett livspussel som inte håller. En del förskollärare blir aldrig berörda av sena föräldrar medan andra nästan begär att föräldrar ska komma före utsatt tid. Vem är du?

Förskolan ska informera vårdnads­havare om vilka tider de får lämna/inte lämna på. Informationen ska vara tydlig och lätt att förstå.

Det schema som föräldrar lämnar ska förskolan kunna lita på. En del har arbeten som gör att de kan uppge mycket exakt när de kommer, medan andra har svårare att ange exakta tider. Det behöver förskolan acceptera och anpassa sin verksamhet efter. Viss fördragsamhet behöver också förskolan ha kring ”att passa tiden” så att inte sådana frågor tar över från arbetet med att ge barnen god utbildning.

Tänk på att det är du som ansvarar för en god kommunikation om du behöver samtala om tider. En bra utgångspunkt är att fånga ögonblicket när det händer, vara nyfiken, ställa ärliga frågor och vara tydlig. Tänk på att inte påföra skuld och skam. Däremot kan det vara en lyckosam strategi att framföra oro och vara beredd på att kompromissa.

Då kan ett första samtal låta så här: ”Hej, vad skönt att du kom. Klockan är tjugo i fem och du skulle komma klockan fyra enligt schemat. Jag blev orolig och undrade om något hänt?” Varpå föräldern troligen ger en förklaring. Ditt svar blir då: ”Oj, vad jobbigt/tråkigt/hemskt. Vi behöver veta om du blir försenad. Kan inte vi komma överens om att du ringer om du blir en kvart, tjugo minuter försenad?”

Meddela rektor att du haft samtalet, och tveka inte att be om hjälp om ni fastnar. Lycka till!

/Kent Roslund, verksamhetsutvecklare i Halmstad