Förskollärare frågar: ”Måste jag berätta allt på jobbintervjun?”

Hur mycket bör man egentligen säga på intervjun? Illustration: Getty Images
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

En läsare funderar på om man behöver vara öppen om personliga detaljer under en anställningsintervju. Erfarna rektorn Caroline Wiking berättar om hur hon tänker om det.

Peppad förskolestudent undrar: Vi hade en diskussion i min klass som rörde integritet och personliga frågor nu när vi ska börja söka arbete. Ska man på en anställningsintervju berätta om man till exempel har diabetes, astma, är dyslektiker eller har en diagnos? Eller om sin familjesituation?

Rektor Caroline Wiking svarar: Som rektor som anställt många förskollärare genom åren lämnar jag det öppet för den intervjuade att berätta vad den vill om sin person. Jag vill med mina frågor och mitt berättande om vår organisation se om just du är den där pusselbiten som vi saknar och du vill ju se om detta är en förskola som du vill arbeta på utifrån förskolans ställningstaganden.

Sedan gynnar det mig (och dig) som ska arbetsleda att veta om du har en diagnos/svårigheter osv där jag kan skapa förutsättningar för dig att bli ditt bästa jag i din roll. Det kan ju handla om att jag behöver strukturera upp och påminna om saker som stöd i en diagnos, det kan handla om hur jag kommunicerar och det kan röra att lyssna på böcker eller extra lästid vid dyslexi. Dock är det inget som ligger till grund för beslut om anställning eller ej, och är sådant som kommer upp vid framtida samtal. Den andra delen som handlar om med vem eller hur du valt att leva ditt liv berör ju ingen, det är ju inte av vikt för någon att veta.

Hos mig är alla välkomna att anställas utifrån att jag vid en intervju ser att du kan ditt uppdrag, att du vill lära mera och att du ställer dig bakom vår mission, vision och pedagogiska helhetsidé! Så gå till intervjuerna väl förberedd att visa hur du ser på uppdraget och ditt ledarskap samt ställ dina egna frågor för att få svar. Varmt lycka till i framtiden!

Caroline Wiking driver även bloggen Lärande mötesplats.

Har du ett dilemma som du vill att en expert tittar på? Mejla oss på forskolan@lararen.se!

LÄS ÄVEN

Framgång med rörligt förskolestöd

Så hanterar du härskarteknik på jobbet

Frida Kahlo för de yngsta – vilket konstlyft!

Lyssna på Förskolan här!