Anna och Jan är Årets yrkeslärare!

Anna Toft Mellerot, på hotell- och turismprogrammet och Jan Sahlin, på restaurang- och livsmedelsprogrammet har utnämnts till Årets yrkeslärare. Foto: WorldSkills Sweden
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Yrkesläraren

Årets yrkeslärare i Sverige 2022 är utsedda. Vinnarna är Anna Toft Mellerot, på hotell- och turismprogrammet på Ester Mosessons Gymnasium i Göteborg samt Jan Sahlin, på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Stockholms hotell- och restaurangskola.

Båda vinnarna har nominerats av sina respektive branscher, för sina högkvalitativa egenskaper som utmärker dem bägge som yrkeslärare, skriver WorldSkills Sweden i sitt pressmeddelande.

Jan Sahlin och Anna Toft Mellerot har blivit firade på sina respektive arbetsplatser, och de har fått ta emot pris från WorldSkills Sweden.

Jan Sahlin blev väldigt överraskad av utmärkelsen.  

– Det är inte så lätt att sätta ord på den här känslan, för det är en sådan ära. Grunden till bra lärande är att se till att eleverna trivs, så det har jag lyckats med. Jag har fortfarande kontakt med elever från att jag började i branschen för över 35 år sedan, det är ett bra kvitto, säger han i ett pressmeddelande.

Vad är roligas med att vara yrkeslärare?

– Jag gillar att jobba med ungdomar. Det passar mig väldigt bra. Det är en glädje att få vara med i processen från när det börjar ettan och är lite valpiga och sedan se hur de utvecklats i trean till att bli mer mogna för arbetslivet, säger Jan Sahlin som undervisar i bageri och konditori.

Jan Sahlin panerar att arbeta ett par år till innan det är dags för pension.

– För att klara jobbet är det viktigt att träna. Jag går på gym för att hålla i arbetslivet, säger han.

En stor ära

Även Anna Toft Mellerot blev också mycket glad över utmärkelsen: 

– Som lärare är man van vid att stå i centrum men samtidigt vara osynlig på samma gång. Att få ett sådant här tack från branschen, WorldSkills Sweden och sina elever är en stor ära. Det betyder jättemycket verkligen. 

– Det jag älskar med jobbet är att jag har en fot med ungdomarna och en med branschen samt att få vara med att se hur eleverna utvecklas.

En av de viktigaste uppgifterna för yrkeslärare anser hon är att bygga broar mellan eleverna och branschen:

– Det är två olika världar och två olika perspektiv som ska mötas och försöka förstå varandra. Det är en stor utmaning men också en rolig uppgift som lärare att få arbea med det.

Årets yrkeslärare är ett pris instiftat av WorldSkills Sweden. Priset tilldelas årligen en kvinnlig och en manlig lärare. Med utmärkelsen vill man även att fler ska få upp ögonen och överväga en framtid som yrkeslärare, där de dagligen kan inspirera elever och föra vidare sina kunskaper till nästa generation. 

Hög standard

– De svenska yrkesutbildningarna håller generellt sett en hög internationell standard, och eleverna som kommer ut från yrkesprogrammen är de som bygger Sveriges framtid, säger Pontus Slättman, VD på WorldSkills Sweden.

För att vinna priset måste ett antal kriterier uppfyllas: att de är yrkeslärare i Sverige, har lärarbehörighet, i sin roll ha lyckats entusiasmera elever till lärande och kunskapssökande, har en uthållig och god relation till arbetsgivare och förmåga att möta dessas krav på kvalitet samt samarbetar på ett naturligt sätt med övriga kollegor inom exempelvis gymnasiegemensamma ämnen.  

Anna Toft Mellerots nominering:  

Anna är en lärare som brinner för sina elever, sin bransch och gymnasieprogrammet hon representerar. Anna arbetar otröttligt för att elever och branschföreträdare ska mötas i personliga möten för en starkare framtid, och uppmuntrar alltid sina elever att orka lite till i skolan. Hon driver arbetet med samarbetspartners framåt, och involverar såväl sina kollegor som elever i kontakten med både branschråd och -kontakter.

Jan Sahlins nominering:

Jan är en entusiasmerande, positiv och skicklig yrkeslärare som leder sina elever med glädje till hantverkets alla underbara hemligheter. Jan är en av de mest kompetenta, positiva och lösningsorienterade yrkeslärare inom bageri/konditori som vi har i landet. Med varsam hand lotsar Jan eleverna i den takt han anser bäst passar elevens utveckling. Jan har också en förmåga att alltid gå de där extra stegen för att hjälpa eleverna i sin utveckling. Jans yrkesskicklighet och hans sätt som yrkeslärare gör att han erhåller en stor respekt från branschen, kollegor och framför allt sina elever. Lyhört och intresserat lyssnar Jan på branschens önskemål och anpassar detta för att matcha sina elever till branschens behov.

Läs mer:

Yrkeslärare är världens bästa jobb

Kajsa möter elevernas rädslor