Beskedet: Grundskolan blir tioårig

Här lämnar regeringens särskilda utredare Eva Durhan över utredningen till utbildningsminister Anna Ekström (S) om hur det ska gå till när grundskolan blir tioårig. Skärmdump: Regeringen.se
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Grundskolläraren

Grundskolan blir tioårig när förskoleklass görs om till nya årskurs 1. Det beskedet lämnade utbildningsminister Anna Ekström (S) under en presskonferens idag. Reformen innebär bland annat att förskollärare inte per automatik kommer vara behöriga att undervisa sexåringar i framtiden.

Bakgrunden till dagens besked är den utredning regeringen beställde för drygt ett år sedan av Skolverkets särskilda utredare Eva Durhan.

Idag lämnade hon över sin utredning till utbildningsminister Anna Ekström (S) om hur tioårig grundskola kan införas genom att förskoleklassen görs om till nya årskurs ett. Syftet är att förbättra kunskapsresultaten genom att eleverna redan från sex års ålder ges mer undervisning utifrån grundskolans kursplaner. 

– Lågstadiet kommer att omfatta årskurs 1–4 framöver. Eleverna i nya årskurs 1 ska omfattas av samma rättigheter som alla elever i lågstadiet har idag, säger Eva Durhan.

Förskollärare förlorar behörighet

Redan tidigare i våras meddelade regeringen att förskollärare som arbetar i förskoleklass ska fortbildas när grundskolan blir tioårig. Beskedet fick hård kritik av både Lärarförbundet och förskollärare.

Fram tills nu har det dock varit oklart exakt vad som kommer att gälla för att en lärare ska ha behörighet att undervisa i nya årskurs ett.

– Frågan har lett till många funderingar och stort bryderi eftersom vi vill ta till vara på all den kompetens förskollärare har som arbetar i förskoleklassen. Därför ska de förskollärare som arbetar i förskoleklass vid reformens genomförande vara fortsatt behöriga att undervisa sexåringar i ytterligare fem år, säger Eva Durhan.

Däremot kommer förskollärare i fortsättningen inte per automatik vara behöriga att undervisa sexåringar i nya årskurs 1.

Utredningen föreslår att de bestämmelser som gäller för behörighet att undervisa i grundskolans årskurs 1–3 också ska gälla för behörighet att undervisa i grundskolans nya årskurs 1–4.

Ska genomföras 2026

Det föreslås vidare att en förskollärare som har en anställning i förskoleklass senast 30 juni 2026, och som är behörig att undervisa i klassen enligt gällande bestämmelser, även ska var behörig att undervisa i nya årskurs 1 under en övergångsperiod om fem år.

Utredningen vill även att Skolverket får i uppdrag att tillsammans med lärosäten erbjuda den fortbildning som ger förskollärare med minst fem års erfarenhet av arbete i förskoleklassen eller nya årskurs 1 behörighet i årskurs 1 och 2

2026 föreslås den första kullen sexåringar börja i vad som blir den nya grundskolan.

Här nedan kan du se vad som kommer att gälla för att ha behörighet att undervisa i nya lågstadiet, årskurs 1–4:

Här kan du se hela presskonferensen. Senare idag lägger vi ut en längre intervju med Anna Ekström (S) här.

LÄS ÄVEN

Lärarförbundet sågar nya beskedet om förskoleklass

Nya beskedet: F-klasslärare ska fortbildas när grundskolan blir tioårig

Debatt: Nej, Anna Ekström problemen försvinner inte med höjda krav på f-klasslärare

Debatt: Vi som arbetar i förskoleklass är redan experter på sexåringar!