Så mycket tjänar yrkeslärare där du bor

Nu finns ny statistik för lärarlönerna. Foto: Getty Images
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Yrkesläraren

Nu har den nya lönestatistiken släppts för lärarna. För en yrkeslärare kan det skilja 5 000 kronor i lön beroende på var i landet man jobbar.

39 620 kronor i månaden. Det är genomsnittslönen i månaden för en lärare i yrkesämnen i gymnasieskolan. Det visar den partsgemensamma lönestatistiken för Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund och Sveriges kommuner och Regioner (SKR) för inkomståret 2021.

Variationerna är dock stora beroende på i var i landet man jobbar. I Stockholms län är genomsnittslönen 42 971 kronor för en yrkeslärare. Uppsala län, Skåne, Halland och Västra Götaland har lönenivåer på drygt 40 000 kronor i genomsnitt. Längst ner i listan ligger Jämtland och Dalarna med genomsnittslöner på  37 250 respektive 37 653  kronor i månaden.

Långt under

Lärarnas löner totalt sett har ökat med nästan 3 procent mellan år 2020 och 2021, resten av den svenska yrkeskåren ligger en procentenhet lägre. Runt 2 procent.

Mathias Åström, förhandlingschef på Lärarförbundet, säger att ökningen för lärarna inte märks så mycket räknat i kronor.

– Rimligt är att jämföra med civilekonomer, civilingenjörer och jurister utifrån svårighetsgrad, utbildningslängd och det uppdrag som ligger. Och lärarnas löner ligger långt under de nivåerna. Lärarlönerna är mellan 10 och 20 000 kronor för låga, säger han.

Det innebär problem för återväxten inom yrket. Lärarbristen beräknas av Skolverket ligga kring 12 000 behöriga personer fram till 2035.

– Det är ett jätteproblem att lärarlönerna inte är rekryterande. De ligger fortfarande på en nivå där för många väljer att bli något annat i stället, säger Mathias Åström.

Genomsnittslönen för en gymnasielärare i allmänna ämnen är 40 720 kronor i månaden. Även här toppar Stockholms län listan med en genomsnittslön på 43 823 kronor.

Medellön för lärare och rektorer 2022 – län för län

Bläddra till höger för att se fler yrken.

Källa: Partsgemensam statistik, egen bearbetning Lärarförbundet

Läs också

Lönecoachens bästa tips för att höja din lön

Bli behörig lärare – och höj din lön

Podcast: Vi avslöjar vår lön

Knepet för att få högre lön – men systemet tar vårt samvete som gisslan