Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Yrkesläraren

Vinstuttag eller inte, ökad måluppfyllelse och lösningar för att ungdomar ska välja utbildningar som ger jobb. Det är några ämnen på tapeten inför valet, skriver Yrkeslärarens redaktör Björn Andersson.

Riksdagsvalet närmar sig med stormsteg. Vinstuttag eller inte, ökad måluppfyllelse, åtgärder mot stök och våld och lösningar för att ungdomar ska välja utbildningar som ger jobb. Det är några ämnen som är heta inom skolans område. Dessutom pågår lokala debatter i kommunerna om skolans utmaningar. Här är skillnaderna stora till exempel när det gäller tillgång på olika gymnasieprogram och på behöriga lärare. Yrkeslärare tillhör den lärargrupp där rekryteringsbehovet kommer att vara mycket stort framöver, visar Skolverkets prognos.

Arbetsmarknadens behov ska ges ökat inflytande i utbudet av gymnasieutbildningar.

Något som riksdagen har beslutat innan valet är att arbetsmarknadens behov ska ges ökat inflytande i utbudet av gymnasieutbildningar. Förändringen ska ”förbättra kompetensförsörjningen till välfärd och näringsliv”.

Anders Lövgren, yrkeslärare på el- och energiprogrammet ser både plus och minus med beslutet: Syftet är gott då det behövs fler som vill jobba inom vården och industrin. Risken finns dock att avhoppen ökar och att en större andel ungdomar inte vill gå gymnasiet om de inte kommer in på den utbildning de önskar, säger han.

Förändringen träder i kraft år 2025. Då får vi se vilken regering vi har.