Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Yrkesläraren

Yrkeslärarens redaktör Björn Andersson konstaterar att andelen som sökt yrkesprogram i första hand är relativt oförändrad. Det blir intressant att se om den nya högskolebehörigheten som införs till nästa läsår kommer att locka fler.

Jul och nyår närmar sig med stormsteg. Helger som innebär en hel del traditioner. Man gör och äter det man brukar. Att göra som man brukar verkar också gälla för de ungdomar som söker gymnasieprogram, även om det är olika individer varje år.

Till det här läsåret sökte 64 procent ett högskoleförberedande program och 36 procent ett yrkesprogram i första hand. Det är oförändrade siffror jämfört med föregående år, visar Skolverkets siffror.

Till de olika programmen har det dock skett en del förändringar. Ansökningarna till vård- och omsorgsprogrammet har minskat. Det är oroväckande med tanke på flera larmrapporter om brist på undersköterskor och sjuksköterskor. 

Industritekniska programmet, bygg och anläggning, samt el och energi hör till program där söktrycket har ökat. Glädjande med tanke på förväntad framtida brist på yrkesutbildade personer.

I vår är det dags för en ny årskull att söka till gymnasiet. På flera håll i landet har det ordnats öppet hus och mässor för att locka till yrkesprogram. En förändring nästa läsår är att högskolebehörighet ska ingå som grund. Ska bli spännande att se om en större andel söker yrkesprogram eller om traditionerna väger tungt. Den frågan får vi på Yrkesläraren bevaka nästa år. Då kommer vi även ut med ny form och några nya avdelningar i tidningen.

God Jul och Gott Nytt År!