Åtal väckt efter yxattack mot skola

Det var här på Peder Skrivares skola i Varberg som en 25-åring tidigt på torsdagen gick till attack iförd svetshjälm och beväpnad med knivar och yxa. Foto: Google Maps
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Nu väcks åtal mot mannen som beväpnad och utklädd attackerade två elever på introduktionsprogrammet vid Peder Skrivares skola i Varberg.
Den misstänkte gärningsmannen var iförd svetshjälm och beväpnad med yxa och knivar.

Det var i januari 2021 som en tidigare elev på gymnasieskolan i Varberg gick till attack mot två elever på introduktionsprogrammet.

Nu väcker åklagaren åtal för grov mordbrand och försök till mord.

Tidningen Expo har publicerat uppgifter om att mannen timmarna innan attacken i Varberg har publicerat klipp med Trollhättan-mördaren Anton Lundin Pettersson i sina sociala kanaler. Något som polisen inte kan bekräfta under torsdagens presskonferens.

LÄSTIPS:
REKTORN FEM ÅR EFTER KRONAN-ATTACKEN: ”LÄROPLANEN EN HANDBOK I INTEGRATION”

Är det elever på introduktionsprogrammet som utsatts?

– Det har jag fått information om, ja. Men jag kan inte uttala mig om något motiv, säger Maria Gustafsson, chef för utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen i Varberg, till Läraren.se.

Tidigt bestämde sig polisen för att det var en ensam gärningsman bakom dådet. Men skolan hölls ändå stängd dagen efter.

– Det handlar om en polisiär utredning som pågår, och jag har inte fått besked om att den är klar. När vi fått besked om att skolan är säker och att vi kan planera för återgång så gör vi det. Då ser vi att det blir klokt med måndag som målbild, säger Maria Gustafsson.
Under torsdagens presskonferens kom det också fram att mannen, som är i 25-årsåldern, självmant lämnat skolan, och att polisen sedan gripit honom. De har också beslagtagit den yxa och de två knivar som han beväpnat sig med.

LÄSTIPS: ”Så ska vi säkra våra skolor från attacker”

Misstänkt mordbrand

Polisen misstänker mannen för grov misshandel, förberedelse till grov misshandel, grovt olaga hot samt försök till grov mordbrand, eftersom de funnit molotovcocktails i skolans lokaler. Sedan tidigare är den misstänkte dömd för mordbrand i Varberg 2018.

Totalt fanns 200 elever på plats från gymnasiesärskola, introduktionsprogram och yrkesprogram. Personal och elever som vill ha samtalsstöd kommer att få detta.

LÄS ÄVEN

Slagsmål var vardag – så lyckades lärarna stoppa våldet

Då kan skolan stängas

Skolorna som drabbats hårdast av hot och våld

Fem lärare svarar: Så kan vi få bort hot och våld i skolan