Så arbetar friskolorna med lobbying

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

Skolvärlden har frågat flera av de stora friskolekoncernerna om de har anställda som arbetar med lobbying, PA eller liknande.

Flera uppger att de inte har det eller har valt att inte svara.

Tellusgruppens kommunikationschef Anna Lassen skriver i ett mejl att det är frågor som bolagets vd ansvarar för, det vill säga Bijan Fahimi som är tidigare L-politiker.

Kunskapsskolans kommunikationschef Sofi Klang, fd informationssekreterare (MP, svarar i ett mejl att en person på moderbolaget Kunskapsskolan Education arbetar med externa relationer.

”Det handlar främst om att delta i de många forum och nätverk som arbetar med friskolefrågor, samt omvärldsbevakning och analyser”. Enligt sin egen Linkedinsida är den personen Mikaela Valtersson, fd riksdagsledamot (MP).

Academedias kommunikationsdirektör Paula Hammerskog berättar att Alice Teodorescu Måwe (före detta huvudsekreterare i Moderaternas idéprogramgrupp, reds anm) är chef för företagets samhällskontakter.

– Vi har valt att ha en sådan tjänst främst eftersom vi verkar i välfärdssektorn, och behöver ha någon vars huvuduppgift är att hjälpa oss att förstå vad som krävs av oss ur ett samhällsperspektiv. Rollen är betydligt mer inriktad på att träffa experter/forskare än politiker.

Lars Anders Johansson, presschef på Internationella engelska skolan och fd redaktionschef på den marknadsliberal tankesmedjan Timbro, skriver att ”vi har en person anställd som arbetar med samhällskontakter. Vi samarbetar med en byrå angående bland annat politisk omvärldsbevakning”.